‘Dames van Schoevers zijn nog steeds ongelofelijk gewild’

Directeur-eigenaar van NCOI

Secretaresseschool Schoevers is overgenomen door NCOI. Het ging slecht met Schoevers

Typeles bij Schoevers in Amsterdam, 1916.
Typeles bij Schoevers in Amsterdam, 1916. Foto Spaarnestad/HH

Opleidingsinstituut Schoevers lag op ramkoers. Terwijl de bekende secretaresseschool in 2013 met veel bombarie het honderdjarig jubileum vierde, schreef Schoevers zo’n zes ton af. In de twee jaren ervoor had het instituut ook al verliezen geleden. Als die trend heeft doorgezet – de cijfers van 2014 zijn nog niet openbaar – is de kas nu leeg.

Maar deze week kwam er redding. Dinsdag maakte de NCOI Groep, die mensen met een baan 4.000 opleidingen en trainingen biedt, bekend dat zij Schoevers heeft overgenomen. Voor welk bedrag wil eigenaar en directeur van NCOI Robert van Zanten niet zeggen. Wel dat hij pas dit jaar is benaderd door de vorige eigenaren. Private-equitypartij Astor, dat Schoevers in 2008 naar verluidt voor 12 miljoen euro kocht, zou dik een jaar met het instituut hebben lopen leuren.

Heeft u Schoevers op het nippertje gered van een faillissement?

„Dat weet ik niet. Ik ken de finale cijfers van 2014 nog niet. Maar het is voor Schoevers heel erg goed dat we nu kunnen investeren.”

Wat heeft u in huis gehaald?

„De naam Schoevers is natuurlijk sterk. En daarin zitten een hogeschool, een mbo en honderd jaar knowhow op het gebied van het opleiden van supportprofessionals. Het heeft ruim 2.000 bestaande klanten; studenten. En het heeft langlopende relaties met veel grote bedrijven, waar oud-studenten van Schoevers zitten.”

Wat ging er mis bij Schoevers?

„De laatste jaren kregen kleine en middelgrote opleidingsbedrijven het moeilijk. Dat komt doordat de kosten toenemen. En dat komt doordat de druk om accreditaties en erkenningen te krijgen steeds hoger wordt. Bij NCOI Groep houden al meer dan honderd mensen zich alleen met accreditering bezig.

„Daarbij was er door de crisis druk op de inschrijving. Vanaf 2010 is die teruggevallen, terwijl de vaste kosten doorliepen. Ik vergelijk het wel met de burgerluchtvaart. Een vliegtuig dat maar driekwart vol zit, is niet rendabel. Schoevers zat niet met halflege lokalen, maar je voelt het wel als er zestien in plaats van achttien leerlingen zitten. Dit is particulier onderwijs, je moet elke euro zelf verdienen.”

Misschien vinden studenten ruim 11.000 euro per jaar een beetje veel voor een opleiding die ze voor een tiende van dat bedrag ook aan een ROC kunnen volgen?

„We gaan het inschrijfgeld iets verlagen. En bij een ROC is directiemanagement maar een van vele opleidingen, Schoevers is echt een instituut dat support ademt. En geeft studenten een baangarantie. Dames van Schoevers zijn nog steeds ongelofelijk gewild.”

Wat gaat er inhoudelijk bij Schoevers veranderen?

„We komen met een vernieuwd aanbod van opleidingen. Want het vak van supportprofessional verandert. Directiesecretaresses doen tegenwoordig meer dan koffie brengen en de agenda bijhouden. Het zijn nu vaak assistent-managers van directieleden. Ze moeten inhoudelijk ondersteunen en meedenken. Ze moeten sociale media beheren.”

En hoe krijgt u de kosten omlaag?

„We maken in in het nieuwe seizoen gebruik van locaties die NCOI al huurt en we kunnen ook it-kosten delen.”

Hoeveel mensen moeten vertrekken bij Schoevers?

„ Er zullen taken geïntegreerd worden. We kijken de komende maanden wat dat betekent op individueel niveau. Dat geldt ook voor het bestuur.”

In januari vertrok de directrice en vorig jaar de hele raad van commissarissen. Wat is daar gebeurd?

„Eerlijk gezegd weet ik dat niet. Dat is voor onze tijd. Ik ken haar niet.”

De vertrokken directrice wil niet spreken over haar vertrek. Haar opvolger mag van Van Zanten niet met de pers spreken.

Correcties en aanvullingen

Inlijven opleidingsinstituut

In Dames van Schoevers zijn nog steeds ongelofelijk gewild (3/4, p. E7) moest staan dat Schoevers onderdelen (ISBW, ISES en Bestuursacademie) van Schouten & Nelissen inlijfde, niet dat NCOI het heeft ingelijfd.

    • Leonie van Nierop