Credit Saison gaat krediet verstrekken in Vietnam

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Japanse kredietmaatschappij Credit Saison betreedt binnenkort de Vietnamese markt, meldt Asia Nikkei Review. De creditcardvertrekker doet dat door grootaandeelhouder te worden van HDFinance, een dochtermaatschappij van de Ho Chi Minh City Development Bank.

Credit Saison betaalt 5 miljard yen (ruim 38 miljoen euro) voor een aandeel van 40 procent in HDFinance, de op twee na grootste verstrekker van consumentenkrediet in Vietnam. De toetreding van het Japanse bedrijf is een teken van de groeiende economie van het land.

De stijgende inkomens in Vietnam drijven de vraag omhoog voor duurdere consumentengoederen. Maar 20 procent van deze aankopen worden echter nog met creditcards gekocht. Credit Saison ziet daarom een buitenkansje: in landen in de regio is dat percentage veel hoger. In Indonesië is dat zelfs 80 procent. Credit Saison hoopt de komende jaren flink te gaan profiteren aan enthousiaste consumenten die meer uitgeven dan ze verdienen.

Toch geen dubbele belasting in Hong Kong

De South China Morning Post heeft goed nieuws voor investeerders in Hong Kong. Zij zullen niet dubbel belast worden voor hun winst op aandelen in China. Een wijziging in het nieuwe belastingverdrag met Beijing voorkomt dit.

Hiermee wordt de handel - ter waarde van meer dan 80 miljard euro - tussen Hong Kong en economisch centrum Shanghai hopelijk verder gestimuleerd, schrijft de krant. Inwoners van (en bedrijven met 85 procent van hun activiteiten op) het schiereiland zullen alleen in Hong Kong belasting moeten betalen. Het nieuws wordt verwelkomd door investeerders omdat het veel onzekerheid wegneemt, al is niet iedereen het er over eens dat deze verandering in het belastingverdrag veel nieuwe beursactiviteit gaat opleveren.

Myanmar opent voor buitenlandse banken

OCBC Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi en Sumitomo Mitsui Banking Corporation hebben de eer om als eerste buitenlandse banken vestigingen te openen in Myanmar, schrijft The Straits Times. Het laat zien dat het tot 2011 voor de wereld gesloten land een groeiende markt vormt in Azië.

De drie banken zouden gisteren de laatste goedkeuring hebben gekregen van de centrale bank van Myanmar. Het Chinese OCBC laat weten vanaf 23 april de activiteiten in het land te starten. Hetzelfde zou mogelijk ook gelden voor de andere twee banken.

OCBC zal onder andere krediet gaan verstrekken aan lokale bedrijven en diensten gaan aanbieden aan buitenlandse bedrijven die in Myanmar willen investeren, meldt Channel News Asia .

    • Hans Klis