Chrysler moet 150 miljoen dollar aan Amerikaans gezin betalen

Autofabrikant Chrysler moet 150 miljoen dollar (zo’n 138 miljoen euro) betalen aan de familie van een 4-jarig jongetje uit Georgia dat drie jaar geleden om het leven kwam toen een Jeep Grand Cherokee in vlammen opging nadat hij van achteren was aangereden.

Een Jeep Grand Cherokee, een nieuwer model dan de Jeep in kwestie. Foto EPA/ Jeff Kowalsky

Autofabrikant Chrysler moet 150 miljoen dollar (zo’n 138 miljoen euro) betalen aan de familie van een 4-jarig jongetje uit Georgia dat drie jaar geleden om het leven kwam toen een Jeep Grand Cherokee in vlammen opging nadat hij van achteren was aangereden.

De jury oordeelde volgens persbureau AP dat Chrysler ernstige veronachtzaming voor menselijk leven heeft getoond door de familie van het jongetje, Remi Walden, een Jeep uit 1999 te verkopen met daarin een benzinetank die achter de achteras zat. Walden werd gedood toen de auto, bestuurd door zijn tante, van achteren werd aangereden door een pick-uptruck. De benzinetank lekte waarna de Jeep in vlammen opging.

Bewuste tanks zorgen voor risico

Volgens de jury was Chrysler voor 99 procent schuldig aan het ongeluk en de man die de pick-up bestuurde voor 1 procent. Chrysler had volgens de jury verzuimd de familie te waarschuwen voor de gevaren van het rijden met de Jeep. De tanks achter de achteras hebben weinig bescherming in het geval dat de auto’s van achteren worden geraakt. Ze zijn daardoor gevoelig voor gaatjes en brand. Chrysler ging bijna twee jaar geleden akkoord met het terugroepen van oudere Jeeps met zulke tanks.

Chrysler overweegt beroep

Chrysler schrijft in een verklaring op zijn website “teleurgesteld” te zijn over het oordeel van de jury in Georgia en een beroep te overwegen. Volgens de fabrikant heeft de jury data uit het drie jaar durende onderzoek niet meegenomen waaruit, samen met andere informatie die voorhanden is, blijkt dat de auto waarin Walden zat niet voor een “onredelijk risico” voor de veiligheid zorgde.

Niet grootste bedrag ooit

Het bedrag in kwestie is hoog, maar niet het hoogste ooit in een rechtszaak tegen een autofabrikant vanwege letselschade, schrijft AP. In 1999 moest General Motors bijvoorbeeld 4,9 miljard dollar betalen aan twee mensen nadat hun Chevrolet Malibu in vlammen was opgegaan nadat hij van achteren was geraakt. Vier kinderen op de achterbank raakten ernstig gewond. Uiteindelijk werd het bedrag dat General Motors moest betalen na beroep verlaagd tot 1,2 miljard dollar.

In 2004 raakte een vrouw verlamd toen haar Ford Explorer over de kop sloeg. Fabrikant Ford moest 369 miljoen dollar betalen. Dat werd uiteindelijk na beroep verlaagd tot 83 miljoen dollar.

    • Frank Huiskamp