Brieven

Word eigenaar windmolen

In 2020 moet de CO2-uitstoot verminderd zijn met 20 procent en 14 procent van de energie moet duurzaam worden opgewekt. Windmolens kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Effectief windmolens plaatsen kan alleen via het participatiemodel. Door burgers mede-eigenaar te maken van windmolens. De stroom is dan voor henzelf. Een voorbeeld is het Zuid-Hollandse windpark Hellegatsplein Vanaf 2016 gaan hier vier windturbines draaien. Dan komt voldoende groene stroom beschikbaar voor ruim 10.000 huishoudens. Iedereen in Nederland kan meedoen door lid te worden van een coöperatie en mede-eigenaar te worden van het windpark. Zo nemen burgers verantwoordelijkheid voor de vergroening van de woonomgeving en komt de mogelijke winst direct ten goede aan de lokale gemeenschap.

Directeur energiebedrijf Qurrent

Ganzenbord

Niet spelen met onze roots

Hoe u gemeend hebt Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen weer te moeten geven (30/3) getuigt niet van enige erkenning voor de belangrijke plaats die deze gespeeld hebben in de Europese cultuur en in de geloofsbeleving van velen. Om dit gestalte te geven in een soort ganzenbord vind ik onbegrijpelijk. Wat is er gebeurd in 50 jaar dat dit geplaatst wordt in een krant als NRC.

M.J. van Hamel - de Leeuw

Tapes MH 17

Geen tijd voor een fake

In de aandacht voor de authenticiteit van de MH 17-tapes wordt één belangrijk argument niet genoemd. De Oekraïense inlichtingendiensten gaven al een paar uur na de ramp een aantal tapes vrij. Afgezien van de technische aspecten kun je dat niet in zo'n korte tijd fingeren. Je zult een script moeten maken, daarover moet vergaderd worden en dan tikt de tijd gauw weg. Dan heb ik het nog niet eens over het vinden van de juiste acteurs en het maken van de opname.

Lucas Kruijswijk

    • Richard Klatten
    • M.J. van Hamel - de Leeuw
    • Lucas Kruijswijk