Eelco Blok laat zich niet gijzelen voor een extraatje van 4 ton

Het leek een groots gebaar dat KPN-topman Eelco Blok gisteren deed: hij stort een bonus van 425.000 euro terug.

De aanleiding was een klacht van de gezamenlijke vakbonden. Die hadden, geënthousiasmeerd door het succesvolle protest tegen de salarisverhogingen bij ABN Amro, ook hun misprijzen kenbaar gemaakt over Bloks vergoeding.

Blok wil niet dat tijdens de komende cao-onderhandelingen telkens verwezen wordt naar zijn eigen beloning, terwijl de rest van het bedrijf moet bezuinigen. Hij wil de handen vrij hebben bij de onderhandelingen.

KPN moet tot 2016 400 miljoen euro bezuinigen, 100 miljoen meer dan begroot. Het bedrijf krimpt al jaren, stopt met merken (Hi), sluit winkels en schrapt banen (2.000 in de jaren 2014-2016). Dat valt lastig te rijmen met Bloks vergoeding, die in 2014 (bijna 2,6 miljoen euro) 7 ton hoger uitviel dan in 2013.

Blok schrijft in een verklaring: „Het is in het belang van KPN en alle collega’s dat we de cao-onderhandelingen constructief en zuiver kunnen voeren. Deze gesprekken moeten niet gaan over mij, maar over de toekomst van KPN.”

Hij wil geen verdere toelichting geven, maar het is duidelijk dat de topman zich weigert te laten gijzelen door zijn bonus. De reactie van FNV: „Het is goed dat Eelco Blok bij zinnen is gekomen.”

Was dat ‘extraatje’ van 425.000 euro dan zo onterecht? Nee.

Blok kreeg de bonus, samen met zijn toenmalige collega Thorsten Dirks, als beloning voor de succesvolle verkoop van E-Plus. Het afstoten van het Duitse dochterbedrijf (totale opbrengst 8,6 miljard euro) was essentieel voor het voortbestaan van KPN.

Bloks bonus werd toegekend door de raad van commissarissen, waarin ook twee vertegenwoordigers van grootaandeelhouder América Móvil zitten. Het Mexicaanse telecombedrijf probeerde de verkoop van E-Plus eerst te blokkeren, maar ging akkoord met een hoger overnamebod.

    • Marc Hijink