‘Boeman’ Sturgeon wint Brits tv-debat

Maandenlang proberen de Conservatieven de leider van de Schotse nationalisten al af te schilderen als een boeman. En daar stond ze gisteravond, Nicola Sturgeon. Tussen zes andere partijleiders in het eerste tv-debat voor de Britse verkiezingen van 7 mei. Eloquent, serieus én grappig. De beste debater volgens de kijkers.

De andere verrassing van de avond was dat premier Cameron (Conservatieven) noch Miliband (Labour) gedenkwaardig was. De eerste kwam weliswaar als beste uit de peiling ‘wie vertrouwt u als premier’, maar dat weerspiegelt zich niet in de waardering voor de Tories. Omgekeerd wordt Labour als partij vertrouwd, maar ziet de Brit in Ed Miliband nog altijd geen staatsman. Zijn driemaal „als ik straks premier ben” klonk vooral smekend.

Over gezondheidszorg, immigratie en bezuinigingen staken Sturgeon en Natalie Bennett (Green Party) hem bovendien de loef af. Als gezicht van de oppositie deed Nigel Farage van UKIP dat. Dat belooft weinig goeds voor het volgende debat, waar Cameron en Clegg (LibDems) niet aan meedoen.

    • Titia Ketelaar