Bierbrouwen aan de stadsrand

Wat nu nog een desolaat stukje Noord is, moet straks een hippe plek worden. De pioniers die hier hun onderneming opzetten, geloven er heilig in.

NoordOogst, 3 kilometer ten oosten van NDSM, wordt een hippe plek.
NoordOogst, 3 kilometer ten oosten van NDSM, wordt een hippe plek. Foto’s Menno Sedee

Het voetbalveld is nu een moestuin, de kleedkamers een bierbrouwerij en de sportkantine wordt een familierestaurant. Dikke varkens scharrelen naast dit voormalige Sportpark De Melkweg op het westelijke randje van Amsterdam-Noord.

Binnen een jaar moet een banketbakker, toko, bierlokaal, imkerwinkel en een hostel openen op het afgelegen stuk terrein tussen de A10 en de wijk Tuindorp. Daarnaast wordt een evenementenprogramma ontwikkeld voor muziek- en theaterfestivals en komt er een ‘natuurlijke’ speeltuin. Er verhuist ook een woonwagenkamp naar het gebiedje – de initiatiefnemers zijn blij met de sociale controle die dat zal meebrengen.

Nu is het moeilijk voor te stellen dat het een levendig gebied wordt. „Nog geen hond komt hier toevallig langs”, lacht Lilian Roozeboom (34) in haar gestripte kantine. Toch heeft ze vertrouwen in haar familierestaurant en bierlokaal ‘StrOOp’. Over een paar zomers zal haar terras vol zitten met ouders, hun kinderen in de speeltuin. „Die ruimte is zeldzaam in Amsterdam.”

Buiten roken Aart van Bergen (34) en Peter Harms (33) een sigaretje. Met bierbrouwerij De Vriendschap huizen zij in de kleedkamers onder de kantine. „De doucheputjes zijn handig om afvalwater weg te spoelen.” Ze brouwen 2.000 liter per maand, dadelijk ook te proeven bij ‘StrOOp’.

Het is allemaal onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst. Stadsdeel Noord schenkt de braakliggende grond voor een periode van tien jaar aan het project, dat de omgeving een boost moet geven. Subsidie krijgt het niet. „Voor de speeltuin, het evenemententerrein en gereedschap als kettingzagen hebben we 250.000 euro nodig”, zegt voorzitter Ron van Echteld.

Een kleine maand later zijn de varkens geslacht. De worsten liggen in de vriezer; ze zijn bestemd voor de honderd investeerders in het biologische Buitengewone Varkens en het menu van kinderdagverblijf Buitenkans op het terrein. Op de omgewroete grond groeit weer wat, zodat een nieuwe leg weer zes maanden kan scharrelen.

De ondernemers op het terrein zullen hun investeringen de komende negen jaar moeten terugverdienen. Zo ook banketbakkersduo Dennis (36) en Patrick (36). Ze zijn bijna klaar met de verbouwing. Ze werkten 15 jaar in de bouw maar pakken hun oude beroep weer op. Destijds stopten ze ermee omdat „ineens alles met een poedertje moest”. Nu is ‘puur en eerlijk’ gebak helemaal terug. „Mensen willen geen waterige appeltaart”, zegt Dennis.

Wat als er niemand komt? „Het gaat leven”, verzekert projectbestuurder Van Echteld. „Dit jaar programmeert Over Het IJ Festival hier al voorstellingen.” Roozeboom van StrOOp vertrouwt op de toekomst van Amsterdam-Noord. „Noord is booming!”, schatert ze. Haar voorbeeld is het goedlopende restaurant Hotel de Goudfazant, ook een horecagelegenheid in een uithoek van Noord. „Zelfs The New York Times vindt ons hip.”

    • Menno Sedee