Afluisterapparaat gevonden bij overleg Hennis en Poolse collega

De Poolse minister Tomasz Siemoniak met minister Hennis.
De Poolse minister Tomasz Siemoniak met minister Hennis. EPA / Bartlomiej Zbrowski

In een restaurant in Warschau waar minister Hennis van Defensie een ontmoeting had met haar Poolse collega Tomasz Siemoniak, is een afluisterapparaatje gevonden.

Dat bevestigt Siemoniak op Twitter na berichtgeving van het Poolse nieuwsmedium tvn24. Volgens Siemoniak is de apparatuur gevonden bij een routinematig, maar diepgaand onderzoek door de contraspionagedienst, voorafgaand aan het overleg woensdag. Volgens hem hadden de belangrijke, vertrouwelijke gesprekken al plaatsgevonden op het ministerie van Defensie.

Twitter avatar TomaszSiemoniak Tomasz Siemoniak .@jarekkuzniar Znalazła Służba Kontrwywiadu Wojsk. w ramach rutynowego, bardzo wnikliwego sprawdzenia. A ważne rozmowy były wcześniej w MON.

Restaurant geliefd bij zakenlui en politici

De Poolse minister zegt er zeker van te zijn dat er geen afluisterapparatuur meer in het restaurant aanwezig was. In het restaurant komen volgens Poolse media vaker belangrijke zakenmensen en politici.

Een van de leiders van het Poolse ministerie van Defensie denkt dat het apparaatje al “lange tijd” aanwezig was in het restaurant. Onderzoekers zouden nog niet weten of er gesprekken zijn opgenomen.

Grote politieke affaire Polen: afluisterschandaal

Vorig jaar raakte de Poolse politiek verstrikt in een pijnlijk afluisterschandaal. Politici en zakenlui zijn in 2013 in twee grote restaurants in de Poolse hoofdstad afgeluisterd. Die zaak wordt nog steeds onderzocht. Een Pools weekblad publiceerde verschillende gesprekken.

De Poolse minister Radoslaw Sikorski liet zich tijdens een etentje met een parlementslid van de regerende partij van Tusk bijvoorbeeld laatdunkend uit over het buitenlandbeleid van Polen en over Polen zelf. Hij zou onder meer hebben gezegd dat de alliantie tussen de VS en Polen “niets waard” is.

    • Mirjam Remie