‘Aangifte tegen topman verzekeraar ASR wegens meineed’

ASR-topman Jos Baeten. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Tegen de topman van verzekeraar ASR, Jos Baeten, is eind vorige maand aangifte gedaan wegens meineed. Baeten zou tijdens een verhoor in juli vorig jaar onder ede hebben gelogen geen kennis te hebben over een hoofdpijndossier uit de geschiedenis van ASR. Dit blijkt uit documenten (pdf) van het Financieele Dagblad.

De man die de aangifte heeft gedaan is Jos Lindhout. Hij verkocht begin deze eeuw zijn aandelen in zijn assurantiebedrijf PSL Groep voor 1 miljoen euro aan Hestia, ook een assurantiebedrijf. ASR was de financier van beide bedrijven. Die 1 miljoen lag volgens het FD ver onder de werkelijke waarde van de aandelen. Lindhout beweert dat hij overging tot verkoop onder zware druk van Rob Beumer, destijds directeur van ASR. Al jaren probeert Lindhout de miljoenenschade vergoed te krijgen.

In juli vorig jaar vond er getuigenverhoor plaats. Lindhout probeerde erachter te komen wat er precies is gebeurd rond de overdracht van zijn aandelen. Baeten werd ook gehoord. De vraag was in hoeverre hij op de hoogte was geweest van de deal door Beumer. Hij verklaarde voor de rechter “nooit enige bemoeienis met de kwestie” te hebben gehad. Lindhout kreeg volgens het FD twee maanden geleden een mail van een man die vertelde dat hij in maart 2014 met Baeten en twee andere mensen bij ASR had gesproken en dat het in dat gesprek over Lindhouts dossier was gegaan. De verklaring van de man wordt volgens de krant ondersteund door mails van Baetens secretaresse.

ASR: Lindhout heeft gedreigd met aangifte

Volgens ASR heeft Lindhout alleen “gedreigd” met een aangifte. De inhoud van de “eventuele aangifte” is bij de verzekeraar niet bekend. Volgens het FD heeft de aangifte, op 27 maart ingediend, ASR “kennelijk” nog niet bereikt.

    • Frank Huiskamp