Piepklein vogeltje vliegt non-stop oceaan over

None
Foto PJ Turgeon

De zwartkopzanger is piepklein en vederlicht (12 gram). En toch steekt het vogeltje non-stop de Atlantische Oceaan over, van Noord- naar Zuid-Amerika. Een oversteek van 2.500 kilometer, drie dagen. Voor een zangvogel is zo’n lange trek zonder rust buitengewoon. Ornithologen beschreven de trekroute van de zwartkopzanger deze week in Biology Letters.

De zwartkopzanger (Setophaga striata) is een Amerikaanse zangvogel die broedt in het noordoosten van Amerika en overwintert in Colombia en Venezuela. Over de trekroute van de zwartkopzanger discussiëren ornithologen al sinds de jaren 60: vliegt hij over land of over zee? Om het raadsel eens en voor altijd op te lossen, rustten biologen 37 zwartkopzangers uit met een heupharnas met GPS (samen een halve gram). Begin oktober vertrokken de vogeltjes. Na drie dagen vliegen kwamen ze aan op de Caraïbische eilandjes Hispaniola en Puerto Rico, waar ze een tussenstop maakten. Daarna vlogen de vogels door naar Zuid-Amerika. In de lente vliegen de vogels wél grotendeels over land: via Cuba en Florida.

    • NRC