Ze lieten alleen de moslims gaan

Bij een terroristische aanval op een universiteit zijn zeker 147 mensen omgekomen. Waarom is er nauwelijks beveiliging, vragen Kenianen zich af.

Student Jaspet Mwala ging gekleed in de boxershort waarin hij gisterochtend wilde gaan douchen toen de terroristen toesloegen. „We klaagden al veel langer over de beperkte beveiliging van onze universiteit in Garissa”, vertelt hij nog aangeslagen. „Moet je je voorstellen: twee bewakers voor de hele universiteit. En dat in een deel van Kenia waar al vele aanslagen plaatsvonden.”

Bij de meest bloedige terreuractie in Kenia sinds 15 jaar zijn ten minste 147 mensen omgekomen. Dat heeft de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken gisteravond bekendgemaakt. De Somalische terreurgroep Al Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Net voor zonsopgang bestormde een groepje van zeker vijf terroristen de campus. Ze doodden de twee bewakers door een granaatontploffing, waarna ze zo veel mogelijk studenten probeerden te vermoorden. Hoewel het leger en de politie na enkele uren konden ingrijpen, slaagden de terroristen erin veel studenten in gijzeling te nemen. Ze lieten alleen islamitische studenten vrij.

Hoog op de lijst van doelwitten

Een inwoner van Garissa vertelt over de telefoon hoe al dagen lang inwoners vermoedden dat zich „terroristen” in het stadje ophielden. Sinds het Keniaanse leger in 2011 in Somalië intervenieerde tegen Al Shabaab, heeft de terreurbeweging bij wraakacties in Kenia ruim 300 burgers gedood, van wie 38 bij verscheidene aanvallen in Garissa. De stad in het droge en hete noordoosten van Kenia stond dus hoog op de lijst van mogelijke doelwitten voor terroristen. Waarom was er dan toch nauwelijks beveiliging, vragen Kenianen zich af.

De meest spectaculaire aanslag van Al Shabaab was twee jaar geleden op het luxe winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi. Bij de aanslag, waarbij meer dan 70 doden vielen, raakten de Keniaanse politie en het regeringsleger onderling slaags en sloegen soldaten aan het plunderen.

Tegenwoordig gaan na aanslagen de Keniaanse tv-stations onmiddellijk in de hoogste versnelling, met reporters ter plaatse en analisten en veiligheidsexperts in de studio. In Garissa, net als in andere delen van noordoost Kenia, communiceren de autoriteiten nauwelijks met de bewoners, is het algemene commentaar.

Dit keer wel een commandocentrum

Pas een jaar na de miserabele reddingsactie bij Westgate ontsloeg president Uhuru Kenyatta de hoofden van de verscheidene veiligheidsdiensten en de minister van Binnenlandse Veiligheid. Daarom keken Kenianen nauwgezet of bij de terreuractie in Garissa zich een ander scenario ontrolde. Dit keer was er wel een commandocentrum van leger en politie en beide armen van het veiligheidsapparaat deden geen tegenstrijdige uitspraken.

Tot nu toe kan echter worden vastgesteld dat Al Shabaab er opnieuw in is geslaagd om zo veel mogelijk mensen te vermoorden. „In het begin schoten ze in het wilde weg op iedereen”, vertelden ontsnapte studenten. „Later gingen ze van deur naar deur en lieten ze alleen de moslims gaan.” Sommige studenten zeggen onthoofde lijken te hebben gezien. Hoewel Garissa in het moslimgedeelte van Kenia ligt, studeren er jongeren uit het hele land.

De overheid meldde gisteren dat het brein achter de actie Mohamed Kuno is, een voormalig leraar die nu alle acties van Al Shabaab in Kenia organiseert. Kuno, die vele schuilnamen gebruikt, zou ook achter de moord op leraren en mijnwerkers zitten in het naburige district Mandera.

    • Koert Lindijer