Wolf blijkt afkomstig uit Duitse roedel

De wolf werd langs de N381 ter hoogte van het Drentse Noord-Sleen gesignaleerd.
De wolf werd langs de N381 ter hoogte van het Drentse Noord-Sleen gesignaleerd. ANP / Jan van der AA

De wolf die begin maart door Groningen en Drenthe zwierf, is afkomstig uit een Duitse roedel. Dat blijkt uit DNA-vergelijkingen door onderzoeksinstituut Alterra. Volgens het instituut staat vast dat ‘onze’ wolf uit een roedel wilde wolven komt uit de omgeving van Hamburg en Bremen.

Alterra onderzocht DNA dat werd gevonden op twee gewonde en twee doodgebeten schapen in de regio waar de wolf gesignaleerd werd. Aan de beten kon niet worden gezien of het om een wolf of een grote hond ging, maar na DNA-onderzoek bleek dat het in minstens één geval een wolvenbeet was. Na DNA-vergelijking met een onderzoeksbureau in Duitsland blijkt dat het om een wolf uit een roedel gaat die Munster wordt genoemd.

Een jonge wolf met weinig ervaring
Het lijkt erop dat de wolf het territorium van zijn roedel heeft verlaten om een nieuw leefgebied te zoeken. Aan de bijtwonden bij de schapen kon de Faunadienst zien dat het om een jong dier ging dat nog weinig ervaring had met het overmeesteren van grotere prooien.

Wat overigens niet vast staat, is dat de schapen zijn gebeten door de wolf die veelvuldig is gezien. Om dat vast te stellen is nog meer DNA-materiaal nodig.

    • Sjoerd Klumpenaar