Weer geen rijst met saus

foto Reuters/Alaa Al-Marjani
foto Reuters/Alaa Al-Marjani

Was de soldaat rechtsonder eindelijk ontspannen, kon hij even rustig rijst met saus eten, was er weer een IS-strijder die verslagen moest worden. Zou dat het gevoel zijn geweest?

Zijn collega, ook een soldaat van het Iraakse leger, slaat hier een IS-strijder. De man rechtsboven lijkt hem tegen te willen houden. Iraakse troepen streden gisteren tegen IS in het noorden van Tikrit. De man die de klap krijgt, hoort bij de laatste der Mohikanen, als je afgaat op de verklaring van de Iraakse premier van gisteren. Hij claimt dat regeringstroepen Tikrit hebben veroverd op militanten van Islamitische Staat. De herovering van de stad was in een stroomversnelling gekomen na luchtaanvallen door de VS.

Tikrit is de grootste stad in de buurt van Bagdad die IS in handen had. Tikrit is strategisch gelegen aan de doorgaande weg van Bagdad naar Mosul, de tweede stad van het land, nog bezet door IS.