Van corruptie verdachte oud-wethouder Jos van Rey uit VVD gezet

De politicus Jos van Rey is uit de VVD gezet. Het hoofdbestuur van de VVD heeft besloten zijn lidmaatschap te beëindigen na een verzoek van de Kamercentrale Limburg.

Jos van Rey tijdens zijn installatie als lid van de Provinciale Staten in Limburg.
Jos van Rey tijdens zijn installatie als lid van de Provinciale Staten in Limburg. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De van witwassen en corruptie verdachte oud-wethouder Jos van Rey is na ruim vijftig jaar uit de VVD gezet. Het hoofdbestuur van de VVD heeft besloten zijn lidmaatschap te beëindigen na een verzoek van de Kamercentrale Limburg. Uit de verklaring:

“De Kamercentrale Limburg van de VVD ziet het zitting nemen door de heer Van Rey in de Provinciale Staten van Limburg voor een andere partij als een stap die de VVD schade berokkent. Hierdoor kan het van de VVD niet langer gevergd worden de heer Van Rey lid van de partij te laten zijn.”

Vorig week besloot Van Rey dat hij een zetel in de Provinciale Staten wilde vervullen. Van Rey, lijstduwer bij de Volkspartij Limburg, kreeg bij de verkiezingen veel meer stemmen dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg. Van Rey kreeg 3801 stemmen, Zwijnenberg 834. Daardoor kon hij aanspraak maken op de zetel.

verdacht van corruptie

Jos van Rey was wethouder in Roermond en lid van de Eerste Kamer. Die functies gaf hij op toen bleek dat er verdenkingen waren van corruptie. De rechtszaak tegen hem ging begin dit jaar van start. Volgens het OM heeft hij drie bedrijven een voorkeursbehandeling gegeven, vertrouwelijke gemeente-informatie verstrekt en besluitvormingsprocedures beïnvloed.

Ook zou hij giften hebben aangenomen ter waarde van 107.814 euro, 175.000 euro hebben witgewassen, ronselde hij 34 volmachtstemmen en schond hij volgens justitie zijn ambtsgeheim door informatie te lekken uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

eerder statenlid

Vóór de verdenkingen aan het licht kwamen was Van Rey veertien jaar lid van de Tweede Kamer, en hij maakte al eens deel uit van de Provinciale Staten.

Lees ook in NRC Handelsblad: Jos, Piet en Dik in zaken, over de corruptiezaak van Jos van Rey (€)

    • Sterre van der Hee