Economie

VNO-baas: topsalarissen zijn nodig, maar ABN Amro zat fout

2015-01-27 10:25:55 ROTTERDAM - Portret van Hans de Boer. De voorzitter van VNO - NCW is te gast in de Haven van Rotterdam, waar alle Nederlandse ambassadeurs worden bijgepraat over de Nederlandse economie en de Fenedex Ambassadeprijzen worden uitgereikt. ANP MARTIJN BEEKMAN
2015-01-27 10:25:55 ROTTERDAM - Portret van Hans de Boer. De voorzitter van VNO - NCW is te gast in de Haven van Rotterdam, waar alle Nederlandse ambassadeurs worden bijgepraat over de Nederlandse economie en de Fenedex Ambassadeprijzen worden uitgereikt. ANP MARTIJN BEEKMAN Foto ANP

Concurrerende salarissen, en dus soms flinke loonsverhogingen. Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW staat er helemaal achter, maar vindt dat ABN Amro bij de laatste loonsverhoging tóch een fout heeft gemaakt. Opvallend detail: ABN-bestuurder Joop Wijn zit, samen met De Boer, in het dagelijks bestuur van VNO.

O jee, dacht-ie, “dit gaat geld kosten!” Vanuit China kreeg hij vorige week wel wat van mee van de ophef rond de salarisverhoging bij ABN Amro. Maar tijdens de handelsmissie die voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW was de bank niet het gesprek van de dag. Dus toen vrijdag het bericht kwam dat minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de beursgang had uitgesteld, was de goed ingevoerde werkgeversvoorman geschrokken.

In welke zin gaat het geld kosten?
“Dit is een privatisering met gedoe. Daardoor zal ABN Amro minder opbrengen dan als de beursgang op een soepele manier zou zijn verlopen. Dat kost de staat en dus de burger gewoon geld.”

“Daarnaast – en dat is mijn hoofdzorg – gaat dit gedoe ons land nog veel méér kosten. Het heeft een negatieve invloed op ons vestigingsklimaat. Als we hier een economische sfeer creëren gedreven door jaloezie, dan trekt dat geen bedrijvigheid aan. Dat schrikt bedrijven af en investeerders af en jaagt ze weg. Dat een beursgang met zo’n groot profiel op het laatste moment wordt afgeblazen om dít argument, doet Nederland in internationaal perspectief geen goed. Grote beleggers zullen zeggen: Nederland is zo’n raar land, daar moet je uitkijken.”

Hoorde u dat ook in China?
“Nee, in China staat Nederland er heel goed op. Dat wil ik graag zo houden.”

Hoe werkt dat negatieve effect van de discussie rond ABN Amro?
“Een sterke en groeiende economie die zorgt voor goedbetaalde banen en dus welvaart voor iedereen heeft baat bij een stevige financiële sector. Dat trekt grote multinationals, die hier hun Europese hoofdkantoor willen neerzetten. Als je dat wil bereiken moet je zijn aangesloten op en concurreren met de internationale economische markten. Dat betekent een duidelijke governance-structuur – de aandeelhouder is de baas – en een concurrerend salarisniveau.”

“Ik snap alle emoties in dit debat en de vele vragen. ‘De een krijgt zoveel méér en de ander raakt werkloos. Waar is dat goed voor? Laat de man die per se 1 miljoen wil verdienen toch lekker naar Londen vertrekken!’”

“Tegen die mensen zeg ik: het feit dat een man van dat niveau hier zit, betekent ook dat de kapper en de taxichauffeur hier meer kunnen verdienen dan in landen waar zo’n groot bedrijf niet zit. Dat is wat een goed vestigingsklimaat doet voor de gehele economie.”

ABN Amro is een staatsbank. Gelden daar geen andere normen voor?
“Jawel, maar dit is een staatsbank die nadrukkelijk op de weg terug is naar de markt. Dat was de afspraak. Als de politiek had gezegd: ABN Amro blijft een staatsbank dus wij hier in Den Haag bepalen de salarissen en die zullen bescheiden zijn, dan zou dat een aanvaardbare keuze zijn. Dan zul je mij niet horen klagen. Maar we hebben bepaald dat de ABN Amro weer een beursgenoteerde bank wordt, dus weer van de markt wordt. Als je al op het grensgebied zit, zul je ook de regels van de markt moeten hanteren.”

Heeft de bank in deze kwestie niettemin zelf iets verkeerds gedaan?
“De raad van commissarissen bepaalt de salarissen. Die moet bij zo’n besluit, als altijd, naar het belang van de continuïteit van de onderneming kijken. Maar in dit geval, op zo’n moment, moeten commissarissen ook breder kijken, naar álle stakeholders. Naar de medewerkers, naar de politiek, naar de samenleving. Hier hebben zij een inschattingsfout gemaakt. Ze hadden dit niet moeten doen. Zeker als je nu kijkt wat de effecten van die beslissing zijn. Die zijn erg ongelukkig. Dat had dus niet zo moeten lopen.”

Wat nu?
“De discussie moet nu snel worden gesloten zodat ABN Amro zo snel mogelijk naar de beurs kan. Niemand moet nog verder in deze vlek gaan wrijven.”