Belgische ex-minister Stevaert vervolgd

De Belgische minister van Staat Steve Stevaert wordt vervolgd vanwege een vermeende verkrachting die ruim vier jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. Volgens persbureau Belga ontmoette Stevaert het mogelijke slachtoffer toen ze te gast waren in een tv-programma van Goedele Liekens. Na afloop zouden ze aan elkaar zijn voorgesteld en in de loop van de avond zou Stevaert de vrouw hebben verkracht. Ze zou daar jaren over hebben gezwegen. Pas in 2013 diende ze een aanklacht in.

De charismatische Stevaert was ooit het boegbeeld van de Vlaamse sociaal-democraten. Als partijleider van de SP.A boekte hij in 2003 een historische verkiezingsoverwinning. Ooit begon hij als kroegbaas, waarna hij het tot burgemeester van Hasselt schopte. Tot 2003 was hij vicepremier in twee kabinetten in Vlaanderen. Van 2005 tot 2009 was hij gouverneur van Belgisch-Limburg, waarna hij zich terugtrok uit de politiek.

In 2011 raakte Stevaert in opspraak toen hij gechanteerd bleek te zijn door een Marokkaanse vrouw met wie hij een affaire had. Zij filmde heimelijk haar seksuele escapades met hem in de slaapkamer. Uiteindelijk diende Stevaert een aanklacht tegen haar in. Tot vervolging kwam het niet.

Volgens de Belgische krant De Standaard kan er in de verkrachtingszaak tegen Stevaert snel een rechtszaak volgen. (NRC)