Verdachte (27) bekent doden en verbranden Syriër

Het bosgebied Sparrenrijk doen politieagenten onderzoek nadat een wandelaar een persoon in brand zag staan.
Het bosgebied Sparrenrijk doen politieagenten onderzoek nadat een wandelaar een persoon in brand zag staan. ANP / Piroschka van de Wouw

Een 27-jarige man uit Esch heeft de wrede moord op een Syriër in Boxtel bekend. De Eschenaar, eveneens afkomstig uit Syrië, vermoordde het slachtoffer in november in zijn eigen huis en stak hem daarna in een bos in brand. De verdachte echtgenote van het slachtoffer heeft niks met de moord te maken, zeggen beiden. Advocaten van de man en vrouw hebben dat donderdag gezegd.

De 27-jarige Eschenaar zat al vast voor betrokkenheid bij de dood van de 46-jarige Syriër. Diens 35-jarige echtgenote zegt dat zij dat niet heeft gemerkt. Zij lag met de kinderen te slapen, vertelde advocate Birgit Brevé vandaag.

‘Daar had ze haar redenen voor’

De Syrische vrouw heeft echter de schijn tegen omdat ze in een scheiding verwikkeld was, een geheime relatie had met haar medeverdachte en omdat ze haar man na zijn verdwijning niet als vermist heeft opgegeven.

“Daar had ze haar redenen voor. Ze heeft vanaf het begin gezegd dat ze onschuldig is. Alleen een motief is onvoldoende bewijs”, aldus haar advocate.

Een wandelaar vond het brandende lichaam van de Syriër in november in het Sparrenrijk in Boxtel. De politie kwam de identiteit van de man pas na een week op het spoor na tips. Die kwamen binnen toen foto’s van het gezicht van het slachtoffer op internet en televisie werden getoond.

Geheime relatie

De verdachten zitten bijna twee maanden vast. De man wordt beschuldigd van moord, de vrouw wordt verdacht van medeplegen of medeplichtigheid.
Op 17 april wordt in het huis in Esch een reconstructie gehouden om de verklaringen van de verdachten te controleren. Ze zullen daar allebei bij zijn.

Alle betrokkenen kennen elkaar al van voor hun komst naar Nederland. De geheime relatie van de getrouwde vrouw ligt vanwege haar afkomst extra gevoelig. Er bestaat vrees voor eerwraak. Brevé: “Er zijn indicaties dat ze gevaar loopt.” Het Openbaar Ministerie gaat niet in op die zaak. (ANP)