Prominente Belgische politicus vermist - verdacht van verkrachting

Steve Stevaert (links) met de Belgische politicus Elio Di Rupo (midden) en rechts de Franse president François Hollande. Foto: EPA / Benoit Doppagne

De Belgische minister van Staat Steve Stevaert, die wordt verdacht van verkrachting, is sinds vandaag vermist. Zijn fiets en jas werden aan het Hasseltse Albertkanaal gevonden.

Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard. 

De fiets en jas van Steve Stevaert werden vanmiddag gevonden naast het kanaal. Van Stevaert ontbrak elk spoor.  De politie is een onderzoek gestart; duikers doorzoeken het kanaal. Vanmiddag volgt er een persconferentie.

Verdacht van verkrachting

Vanochtend werd bekend dat Stevaert wordt vervolgd wegens een vermeende verkrachting. Deze verkrachting zou hebben plaatsgevonden in september 2010.

Volgens persbureau Belga ontmoette Stevaert het mogelijke slachtoffer toen ze te gast waren in een tv-programma van Goedele Liekens. Na afloop zouden ze aan elkaar zijn voorgesteld en in de loop van de avond zou Stevaert de vrouw hebben verkracht. Ze diende een aanklacht in in 2013.

Eerder in opspraak wegens affaire

Stevaert was ooit het boegbeeld van de Vlaamse sociaal-democraten. Als partijleider van de SP.A boekte hij in 2003 een historische verkiezingsoverwinning. Hij begon zijn carrière als kroegbaas, waarna hij het tot burgemeester van Hasselt schopte. Tot 2003 was hij vicepremier in twee kabinetten in Vlaanderen. Van 2005 tot 2009 was hij gouverneur van Belgisch-Limburg.

In 2011 raakte Stevaert in opspraak toen hij gechanteerd bleek te zijn door een vrouw met wie hij een affaire had. Zij filmde heimelijk haar seksuele escapades met hem. Uiteindelijk diende Stevaert een aanklacht tegen haar in. Het kwam niet tot een vervolging.

    • Eva de Valk