Militair bewind heft staat van beleg op maar houdt vergaande bevoegdheden

De Thaise militaire regering heeft gisteren de staat van beleg opgeheven die in mei vorig jaar was afgekondigd. Het gaat om een grotendeels symbolische stap, want een nieuwe veiligheidswet verleent de regering van generaal Prayuth Chan-ocha vrijwel onbeperkte bevoegdheden om mensen zonder vorm van proces op te pakken en voor onbepaalde tijd vast te houden. Prayuth maakte gisteren bekend dat de hoog bejaarde koning Bhumipol deze stappen had goedgekeurd. De militairen stonden al enige tijd onder druk om de staat van beleg op te heffen. Investeerders lieten daardoor Thailand links liggen en ook de grote toeristenindustrie klaagde er over. Een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte gisteren bezorgdheid over de aanhoudende inperking van de burgerrechten. (Reuters, AP)