SNS lijdt nettoverlies van 712 miljoen euro

Exterieur van het hoofdkantoor van SNS.
Exterieur van het hoofdkantoor van SNS.

SNS Reaal heeft over 2014 een nettoverlies geleden van 712 miljoen euro. Dat heeft de genationaliseerde bank vanochtend bekendgemaakt. Het verlies volgt bijna in zijn geheel uit het verlies dat is geleden door de verzekeringstak van SNS, die in de loop van het jaar wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang.

In februari maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) de Chinese overname bekend. Die moet 150 miljoen euro opleveren. De bank zegt nu te hopen dat de overname in het derde kwartaal van 2015 wordt afgerond. De verzekeringstak, genaamd Vivat, eindigde over 2014 door naar eigen zeggen eenmalige tegenvallers 605 miljoen euro in het rood.

SNS bank presteert wel goed

SNS Bank, dat wordt overgedragen aan de Nederlandse overheid zodra de verzekeringstak is verkocht, boekte een nettowinst van 151 miljoen euro. De bank kreeg er 98.000 nieuwe klanten bij. Bovendien wist het zijn marktaandeel op het gebied van hypotheken naar een totaal van 4 procent te vergroten.

SNS Reaal werd begin 2013 genationaliseerd als gevolg van de grote problemen met de vastgoedtak. SNS werd verplicht zich op te splitsen in een bank- en verzekeringstak, en de verzekeringsonderdelen te verkopen. Daar is SNS in juli mee begonnen. De splitsing gaat vermoedelijk een groot boekverlies opleveren, aangezien de verzekeringstak voor 2,4 miljard euro in de boeken stond.

Lees ook op NRC Q: Levert de overname van staatsverzekeraar SNS ook nog wat op?

    • Sam de Voogt