Rutte: beursgang ABN Amro kan nog dit jaar plaatsvinden

Rutte vanmiddag in Nieuwspoort tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
Rutte vanmiddag in Nieuwspoort tijdens zijn persconferentie na de ministerraad. Foto ANP / Lex van Lieshout

De beursgang van ABN Amro kan wat het kabinet betreft nog altijd dit jaar plaatsvinden. Dat zei premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Rutte noemde het besluit van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vorige week om de beursgang uit te stellen “verstandig” omdat er door de salarisverhoging voor de ABN-top (die twee dagen later werd teruggedraaid) een “klimaat van onrust” was ontstaan. Het kabinet wil echter nog wel doorgaan met het terugbrengen van de bank naar de beurs later dit jaar, benadrukte Rutte. Hij zei dat zijn vertrouwen in de leiding van ABN Amro ondanks de ophef van de afgelopen week “onverminderd groot” is.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver laat in een reactie weten dat de uitspraken van Rutte over een beursgang dit jaar “getuigen van weinig realiteitszin”. Hij vindt dat de bank de komende jaren nog niet naar de beurs kan. Klaver stelt dat het aan de top van ABN is om de Kamer komende dinsdag in een hoorzitting ervan te overtuigen dat het vertrouwen van Rutte in de leiding “inderdaad terecht is”.

‘Geen verwijten aan Dijsselbloem’

Van kritiek op hoe Dijsselbloem in de hele affaire rond de loonsverhoging heeft gehandeld wilde Rutte niets weten. “Ik zou niet weten waar ik Dijsselbloem verwijten kan maken”, zei hij, terwijl er in de Tweede Kamer juist steeds meer vragen leven over de rol van Dijsselbloem.

Uit een briefwisseling tussen de minister en topman Gerrit Zalm, blijkt dat Dijsselbloem de bank vorig jaar toch niet erg nadrukkelijk heeft gewaarschuwd voor “de schade voor de bank” als de salarisverhoging werd doorgezet. De brief is vertrouwelijk aan de Tweede Kamer ter inzage gegeven, de NOS publiceerde gisteren kopieën. Zo’n kritische houding had de minister eerder deze week wel aan de Tweede Kamer doen voorkomen. Ook wil de Kamer meer weten over de integriteitskwesties bij de bank, waarover Het Financieele Dagblad vertrouwelijke stukken van toezichthouder DNB heeft gepubliceerd.

Dijsselbloem: had duidelijker moeten zijn

Dijsselbloem zelf zei vanmiddag na de ministerraad dat hij vorig najaar duidelijker tegenover Kamer had moeten zijn over de loonsverhoging van ABN. Hij hield vol dat de Kamer wist of op zijn minst kon weten dat de salarisverhoging een feit was, omdat hij meerdere keren had gemeld dat de ABN Amro-top van de al in 2012 afgesproken salarisverhoging twee jaar op rij had afgezien. Dijsselbloem sprak daar met de Kamer onder meer over in een debat vorig jaar oktober. In dat debat had hij duidelijker moeten zeggen dat de salarisverhoging in 2014 wel was ingegaan, zei hij vandaag.

Volgende week donderdag zal de vaste Kamercommissie voor Financiën Dijsselbloem over de hele kwestie in een debat stevig willen ondervragen. “De minister heeft steeds meer uit te leggen”, zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Lees op NRC Q een interview met werkgeversbaas Hans de Boer over de salarisdiscussie rond ABN.