‘Renovatieplannen Binnenhof overhaast doorgedrukt’

Het grootscheepse renovatieplan voor het Binnenhof wordt overhaast en onverantwoord “doorgedrukt”. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) moet pas op de plaats maken en meer verbouwingsvarianten laten opstellen dan er nu circuleren. Dat schrijft voorzitter Ton Elias van de bouwbegeleidingscommissie uit de Tweede Kamer aan het presidium, het bestuur van de Kamer.

De Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag.
De Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Foto ANP / sash Alexander

Het grootscheepse renovatieplan voor het Binnenhof wordt overhaast en onverantwoord “doorgedrukt”. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) moet pas op de plaats maken en meer verbouwingsvarianten laten opstellen dan er nu circuleren. Dat schrijft voorzitter Ton Elias van de bouwbegeleidingscommissie uit de Tweede Kamer aan het presidium, het bestuur van de Kamer.

De stuurgroep renovatie Binnenhof liet in februari weten twee scenario’s te hanteren. Een variant waarbij het complete Binnenhof vijf jaar lang volledig ontruimd wordt en een variant waarbij gefaseerd verbouwd wordt, maar dan is het Binnenhof dertien jaar een grote bouwput. “Draconisch”, noemt Elias dat. “Zonder een begin van een prijskaartje, dat is vragen om problemen.”

Dat er gerenoveerd moet worden, staat vast, erkent ook Elias. Alle voorzieningen (liften, elektra, klimaatbeheersing) zijn verouderd. De monumentale gebouwen in het historische complex zijn zelfs brandgevaarlijk. Als daar brand uitbreekt, kan er nog wel geëvacueerd worden, maar de monumenten zelf mogelijk niet gered omdat brandwerende compartimentering ontbreekt.

Commissie wil meer dan twee varianten

Maar zomaar besluiten om de Tweede en Eerste Kamer voor jaren te verhuizen, gaat voorbij aan het publieke belang ervan als “kloppend hart van de democratie”. De bouwbegeleidingscommissie wil meerdere varianten dan de twee die nu voorliggen. Een variant, waarin wordt uitgegaan van een maximale renovatieduur van 2,5 jaar en een zonder de nu voorgestelde geldverslindende ondergrondse warmte-/koudeopwekking.

Het was de bedoeling dat de ministerraad voor de zomer besluit over de renovatie. Maar volgens Elias is dat te snel en mag niet worden besloten op basis van…

“…de nu aangereikte draconische hoofdvarianten. (..) De Tweede Kamer is van en voor iedereen. De stukken die nu zijn aangereikt, schenken onvoldoende aandacht aan dit belang.”

    • Jos Verlaan