Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Prominente Belgische politicus verdacht in verkrachtingszaak

Op deze archieffoto uit 2003 schudt Steve Stevaert (rechts) als minister de hand van zijn collega Wouter Bos.
Op deze archieffoto uit 2003 schudt Steve Stevaert (rechts) als minister de hand van zijn collega Wouter Bos. Foto ANP/Robert Vos

De Belgische politicus Steve Stevaert wordt door het Brusselse parket vervolgd als verdachte in een verkrachtingszaak. Dat heeft justitie in België bevestigd. Het misdrijf vond vierenhalf jaar geleden plaats in een bedrijf waar Stevaert toen werkte. De Belg is momenteel minister van Staat.

Het slachtoffer heeft pas in 2013 besloten een klacht in te dienen. De Belgische onderzoeksrechter heeft de zaak in het geheim onderzocht. Daarbij zijn verschillende betrokkenen verhoord,waaronder Stevaert zelf. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft de politicus daarbij toegegeven seksuele handelingen te hebben uitgevoerd met het slachtoffer. Het onderzoek is inmiddels afgerond en justitie heeft besloten tot vervolging over te gaan. Op 24 maart is Stevaert bij verstek door de raadkamer doorverwezen naar de rechtbank.

Prominent politicus

Volgens een woordvoerder van het parket komt de rechtszaak sowieso voor, mogelijk al in juni. Stevaert ontkent elke vorm van betrokkenheid. Hij werd in 2004 benoemd tot minister van Staat, een eretitel die wordt toegewezen aan personen die zich in het bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in het openbaar leven. Meestal betreft het prominente politici. Stevaert was namens de Vlaamse Socialistische Partij Anders (sp.a) van 2005 tot 2009 gouverneur van de Belgische provincie Limburg en daarvoor vice-premier in twee kabinetten in Vlaanderen van 1998 tot 2003.