Oud-dictator moet de strijd met Boko Haram aangaan

Nigeria heeft gekozen en het heeft een oud-dictator democratisch in het zadel geholpen. Het goede nieuws is dat de zittende president, Goodluck Jonathan, zijn oude rivaal feliciteerde en dat de machtswisseling zonder gewelddadigheden lijkt te verlopen, in tegenstelling tot vier jaar geleden. Een goed voorbeeld voor heel Afrika. Hoopvol was ook dat de nieuwe president, Muhammadu Buhari, zich een beheerste overwinnaar toonde door zijn aanhang tot terughoudendheid op te roepen en zich „respectvol en vredelievend” te gedragen. Hij is de eerste president in de geschiedenis van Nigeria die zijn voorganger versloeg bij verkiezingen die, betrekkelijk, normaal verliepen, zonder grootscheepse fraude.

Nigeria is het Afrikaanse land met de meeste inwoners (178 miljoen). Het heeft, dankzij olie en andere bodemschatten, grote economische potentie. Die alleen onvoldoende wordt benut, althans niet op zodanige manier dat daarmee grote armoede en werkloosheid onder de bevolking is voorkomen. Corruptie is hier een belangrijke oorzaak van en de olierijkdom gaat ook gepaard met grote milieuproblemen. Ook de gezondheidszorg schiet ernstig tekort. Nog zo’n aandachtspunt: de piraterij in de Nigerdelta.

Genoeg werk te doen dus voor Buhari, al zal ook hij wel geen einde maken aan de verwerpelijke strafbaarheid van homoseksualiteit in Nigeria. Het allergrootste obstakel voor normalisering van de verhoudingen in zijn land wordt evenwel gevormd door de extreem-islamitische groepering Boko Haram. De opkomst bij de verkiezingen liet zien dat de bevolking in meerderheid niets van deze terreurbeweging moet hebben; de uitslag toonde de onvrede over de manier waarop Jonathan Boko Haram heeft bestreden.

Deze jihadistische beweging, die vorig jaar een kalifaat uitriep in het noordoosten van Nigeria, heeft een scala aan bomaanslagen en andere gewelddadigheden op haar naam staan en een enorme stroom vluchtelingen op gang gebracht. Wereldwijd trok Boko Haram in 2014 de aandacht met de ontvoering van 276 meisjes.

Zowel de VN als de EU hebben Boko Haram op de lijst van terroristische organisaties geplaatst, maar de strijd tegen deze beweging zal door Nigeria zelf moeten worden gevoerd, waar mogelijk met hulp van de Afrikaanse Unie. Het is de grootste klus voor Buhari, die in de tijd dat hij president was een dubieuze reputatie opbouwde. In 1983 kwam hij door een staatsgreep aan de macht waaruit hij in 1985 door een andere generaal werd verdreven. In de tussentijd liet hij de Nigerianen letterlijk kennismaken met de zweep. Om maar iets te noemen. Hopelijk is met klimmen der jaren de wijsheid bij de nu 72-jarige Buhari in de man gekomen.