Harige gekko heeft altijd schone huid

Wie door een elektronenmicroscoop naar de huid van een gekko kijkt, kan soms zien hoe waterdruppels vanaf het oppervlak omhoog schieten. De druppels stuiteren een aantal keren op en neer en rollen dan van de huid af, als de wind ze inmiddels niet meegevoerd heeft.

Dit verschijnsel blijkt te ontstaan door de honderdduizenden minuscule haartjes die het lichaam van de Lucasium steindachneri bedekken. Hierdoor ontstaat een waterafstotend oppervlak, waarbij wegspringende waterdruppels, bijvoorbeeld als gevolg van dauwvorming, vuildeeltjes blijken af te voeren. Dit ontdekten onderzoekers van de Australische James Cook University, die verbaasd waren over hoe de gekko erin slaagt om zelfs in stoffige droge woestijnen schoon te blijven.

Het was al bekend dat insecten een vergelijkbaar hydrofoob oppervlak hebben, nu is voor het eerst ontdekt dat deze eigenschap ook bij een gewerveld dier bestaat. Volgens de betrokken hoogleraar Lin Schwarzkopf kan de kledingindustrie van deze kennis profiteren. Niet dat we binnenkort kledingstukken van gekkohuid kunnen verwachten, Schwarzkopf doelt op de mogelijkheid om aan de hand van dit onderzoek superwaterafstotende kledingstukken te ontwerpen. Deze blijven als vanzelf schoon, zonder dat het ooit nodig is om ze te wassen.

    • Rijkert Knoppers