Nieuwe Griekse lijst met hervormingen stuit op scepsis

De eurolanden zijn nog altijd niet tevreden over de plannen van de Griekse regering. Eén van de ideeën: een btw-loterij.

Graffiti in Athene. Foto EPA

Ondanks het dreigende geldtekort van de Griekse regering laat een doorbraak in de onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over noodfinanciering op zich wachten.

Griekenland presenteerde gisteren een lijst van 26 pagina’s met hervormingen. Daarmee hoopt de regering van de linkse premier Tsipras te voldoen aan de voorwaarden voor uitbetaling van 7,2 miljard euro aan noodsteun. Een eerdere versie van de lijst, die maandag werd ingeleverd, was volgens de eurolanden niet concreet genoeg. Telefonisch EU-overleg over de nieuwe lijst verliep gisteren positief, maar er was ook nog veel kritiek, zeggen diplomaten.

De regering-Tsipras zet zwaar in op de strijd tegen belastingfraude, blijkt uit de lijst die de Financial Times vandaag publiceerde. Een bedrag van 875 miljoen euro moet worden opgehaald met de aanpak van belastingvlucht. Ook moeten Grieken worden aangespoord zo’n 600 miljoen euro meer aan btw te betalen, middels een loterijsysteem. Klanten kunnen kassabonnen gebruiken als loten. Zwarte handel moet zo worden ontmoedigd.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zijn sceptisch over de kans op succes van deze aanpak. Bovendien wil Tsipras extra uitgaven doen. Hij wil onder meer de pensioenen van armen verhogen. Athene doet wel als concessie dat privatiseringen door vorige regeringen, onder meer van de haven in Piraeus, niet worden teruggedraaid.

De tijd dringt: op 8 april moet Griekenland 465 miljoen euro terugbetalen aan het IMF. De minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis dreigde gisteren dat de regering de lening niet terugbetaalt als de eurolanden niet snel met geld over de brug komen. Maar dit werd door de regeringswoordvoerder meteen ontkend.