Nederlandse start-up is één van de meestbelovende bedrijven ter wereld

Beeld YouTube Shapeways

Shapeways is een van de meest veelbelovende bedrijven ter wereld. De van oorsprong Eindhovense marktplaats voor 3D-geprinte artikelen kan snel groeien in omzet en aantal gebruikers. Dat blijkt uit het zojuist gepresenteerde internationale onderzoek van de Amerikaanse organisatie Singularity University.

Aan de hand van 84 criteria onderzochten de makers van de lijst ruim 200 ondernemingen, voornamelijk internetbedrijven. Nummer één is Github, een website waarop gebruikers gezamenlijk software ontwikkelen. Nummers twee en drie zijn bij het grote publiek een stuk bekender: Airbnb en Uber. Ook Google scoort met een vijfde plaats hoog. Shapeways staat elfde.

3D-geprinte objecten

Shapeways is een website waarop gebruikers zelf ontwerpen voor 3D-geprinte objecten kunnen maken en verkopen. Het bedrijf, opgericht in 2007, is van oorsprong een spin-off van Philips en heeft inmiddels kantoren in New York en Eindhoven. Omzetcijfers maakt het niet bekend.

Yuri van Geest, een van de onderzoekers en mede-auteur van het boek Exponentiële Organisaties:

“Een van de redenen dat Shapeways zo hoog scoort, is dat het erin slaagt om een platform te zijn: het maakt consumenten enthousiast en brengt ze in contact met elkaar. Dat geldt eigenlijk voor alle bedrijven die hoog staan in de lijst.”

Andere criteria zijn bijvoorbeeld het gebruiken van algoritmes en het inhuren van personeel op een flexibele manier.

Peerby, Blendle en WeTransfer

Ook andere Nederlandse bedrijven staan in de top 100: in totaal acht. Voorbeelden zijn de uitleen-app Peerby, de kiosk-app Blendle en WeTransfer, een site waarmee gebruikers elkaar grote bestanden sturen.

Gisteren maakte de Singularity University, waaraan de onderzoekers zijn verbonden, bekend dat het een vestiging opent in Eindhoven, de eerste vestiging buiten de Verenigde Staten.

    • Wouter van Noort