Tech

KPN’s koper kan de kabel weer even bijbenen

KPN weigert de decennia oude koperlijnen af te schrijven. Met een ingrijpende upgrade kan het kopernetwerk net zo snel internet bieden als de kabel: 200 Mbit.

Foto iStock

KPN heeft ontelbare kilometers koperkabel in de grond liggen. Voor miljoenen klanten de basis voor interactieve televisie, internet en telefoon. Veel mensen vinden koper te langzaam. Tijd om al dat koper uit de grond te halen? Niet voor KPN. Het weigert de decennia-oude koperlijnen af te schrijven. Met een ingrijpende upgrade kan het kopernetwerk - voorlopig - net zo snel internet bieden als de kabel.

Als het gaat om snel internet voor consumenten moest KPN het de afgelopen jaren afleggen tegen de kabelbedrijven: kabel is sneller dan internetten via het kopernetwerk. Glasvezel is weliswaar nog sneller, maar dat is niet overal beschikbaar en duur om aan te leggen.

Gisteren kondigde KPN een verdubbeling van de downloadsnelheid via vdsl, de opvolger van adsl, aan. Het oude koperlijntje dat naar bijna alle Nederlandse huishoudens loopt, kan nog nieuwe trucs leren. Bijzonder, want een groot deel van het telefonienetwerk werd al voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd toen KPN nog PTT heette.

Het begon met 2 Mbit

Als opvolger van de piepende, reutelende inbelmodems begon KPN in 1998 te experimenteren met adsl via koper. Dat was een stabiel alternatief voor het wankele breedband via de kabel. De topsnelheid destijds: 2 Mbit per seconde.

Anno 2015 biedt KPN 100 Mbit via de koperlijn. Op veel plekken is echter slechts 50 Mbit haalbaar, of minder. Dat komt omdat de snelheid via koper afneemt naarmate klanten verder van de straatkast of wijkcentrale af wonen. Ter vergelijking: de kabel biedt nu 150 tot 200.

‘Snelste koper ter wereld’

Toch is koper niet afgeschreven. Door middel van nieuwe technologie denkt KPN een behoorlijke upgrade uit te voeren, die een maximumsnelheid van 200 Mbit per seconde oplevert. De technologieën die daarvoor gebruikt worden heten vectoring (ruisonderdrukking) en pair bonding (90 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een dubbel paar koperkabels). “We hebben het snelste kopernetwerk ter wereld”, aldus Joost Farwerck, verantwoordelijk voor KPN Nederland. KPN verwacht dit jaar 70 procent van de huishoudens 200 Mbit te kunnen bieden, en 85 procent 100 Mbit.

In het laboratorium haalt KPN nu zelfs 400 Mbit over koper. Volgens Farwerck komen voormalig staatsbedrijven uit omringende landen, zoals Deutsche Telekom en Telefónica, kijken hoe geavanceerd de KPN-technologie is. Ook zij willen hun kopernetten graag nieuw leven inblazen.

Meer marktaandeel

De combinatie Ziggo/UPC heeft nu 44 procent van de breedbandmarkt, KPN blijft steken op 41 procent. Farwerck wil met KPN weer 45 procent marktaandeel op de internetmarkt halen, maar wil niet zeggen op welke termijn hij dat doel denkt te bereiken.

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Om klanten te voorzien van nieuwe technologie moet KPN overeenstemming bereiken met bedrijven als Tele2 en Vodafone. Die bieden ook internet aan via koperlijnen van KPN en moeten hun systemen aanpassen om hogere snelheden mogelijk te maken. Als de bedrijven er zelf niet uitkomen zal de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zich ermee bemoeien.

Het graafwerk voor glasvezel is te duur

Waarom blijft KPN investeren in een verouderd netwerk als de koperlijn, terwijl het tegelijkertijd een modern glasvezelnet ontwikkelt? Glasvezel – vooralsnog begrensd op 500 Mbit – is nu beschikbaar in 27 procent van de Nederlandse huishoudens, maar KPN schroeft het tempo van de verglazing terug. Dat terwijl KPN eind vorig jaar glasvezelaanbieder Reggefiber in zijn geheel overnam. Maar het is goedkoper om de bestaande koperdraden op te waarderen dan de straat op te breken en een nieuwe glasvezelkabel te leggen. Het graafwerk is tijdrovend, peperduur en moet maanden van tevoren ingepland worden.

KPN wil nu, meteen, de concurrentiestrijd aan met de kabelinternetters. Ziggo werkt al aan modemtechnologie die een snelheid van 400 en 500 Mbit biedt. Zo schuift de downloadsnelheid in Nederland snel op richting de magische gigabit.

Naarmate breedbandinternet breder wordt, wordt het verschil in snelheid wel minder relevant. Als de provider wil upgraden en de snelheid verhoogt, kiezen veel klanten juist om te downgraden – dezelfde snelheid voor minder geld. Dus moet de omzet komen uit andere producten, zoals tv-pakketten. KPN rekent er ook op dat meer klanten zullen kiezen voor een combinatie van mobiele telefonie en vast internet. Zulke quadplay-afnemers zijn minder snel geneigd om over te stappen. Ook dat scheelt geld.