Medewerker van Uber gearresteerd in Amsterdam

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport deden vorige week een inval bij de internettaxidienst Uber. ANP / Koen van Weel

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vanochtend in Amsterdam een medewerker van taxi-app Uber gearresteerd. De medewerker wilde niet meewerken aan een onderzoek op het Nederlandse hoofdkantoor, bevestigt een woordvoerder aan NRC.

Het gaat volgens haar niet om een taxichauffeur, maar een medewerker van de Uber-organisatie. Volgens een bron bij Uber gaat het om een ‘senior-manager van Uber Europa’. Meer details wil het bedrijf niet geven over de identiteit van de arrestant.

In een verklaring stelt Uber:

Uber blijft haar medewerking verlenen aan de Nederlandse autoriteiten, maar wil waarborgen dat de privacy van uberPOP bestuurders en passagiers beschermd wordt.

De inspectie was vanochtend weer op het hoofdkantoor voor aanvullend onderzoek, naar aanleiding van een inval die ze vorige week deed.

Bij de inval vorige week eiste de ILT inzage in de administratie van de taxidienst Uberpop, waarbij particulieren zonder taxi-vergunning ritten aanbieden. Zowel de Inspectie als een rechter verklaarden deze dienst in strijd met de wet. Plannen voor mogelijke vernieuwing van de taxi-wet worden een dezer dagen verwacht.

    • Wouter van Noort