Britse minister sluit CO2-deal en chartert daarna privéjet om snel thuis te zijn

Een klimaatakkoord sluiten en vervolgens een privéjet huren, terwijl er genoeg lijnvluchten gaan, om zo snel mogelijk terug in Londen te zijn. Het wordt de Britse energieminister Matthew Hancock door klimaatactivisten niet in dank afgenomen.

De Conservatief Hancock tekende op 5 maart een overeenkomst met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto om samen naar een ambitieus en wereldwijd akkoord te streven op de klimaattop eind dit jaar in Parijs. Volgens de Britse krant The Guardian vond hij vervolgens twee diplomaten van Buitenlandse Zaken bereid om gezamenlijk een privévliegtuig te huren. Hancock had namelijk geen trek in een van de zestien lijnvluchten naar Londen vanuit het Schotse Aberdeen, waar de ontmoeting plaatsvond.

„Iedere minister zou beter moeten weten dan belastinggeld voor een privévliegtuig te gebruiken terwijl er lijnvluchten gaan”, zo reageerde Ollie Haynes, klimaatactivist bij Friends of the Earth. „Maar in dit geval gaat het om de minister die over klimaatverandering gaat ... Je verzint het niet.” De groene Schotse parlementariër Alison Johnstone noemt Hancocks gedrag „pervers”. (NRC)