Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Kenia: gijzeling op universiteit is voorbij, 147 doden

Soldaten lopen bij de afzetting van het universiteitsterrein in Garissa.
Soldaten lopen bij de afzetting van het universiteitsterrein in Garissa. Reuters / Noor Khamis

Bij de aanslag op de campus van het Garissa University College in het oosten van Kenia zijn zeker 147 mensen om het leven gekomen, melden de Keniaanse autoriteiten. Gewapende leden van de terreurbeweging Al-Shabaab vielen vanmorgen de universiteit binnen, waar ze meerdere studenten gijzelden. Het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde eerder dat zeker zeventig mensen waren omgekomen.

moslimextremisten

Minister Joseph Nkaissery zegt dat het gaat om moslimextremisten uit het aan de oostgrens gelegen buurland Somalië. Zeker vijf terroristen bestormden de campus, schrijft NRC-correspondent Koert Lindijer (€) in NRC Handelsblad.

Ze doodden de twee bewakers door een granaatontploffing, waarna ze zo veel mogelijk studenten probeerden te vermoorden. Hoewel het leger en de politie na enkele uren konden ingrijpen, slaagden de terroristen erin veel studenten in gijzeling te nemen. Ze lieten alleen islamitische studenten vrij.

In het begin schoten ze in het wilde weg op iedereen, vertelden ontsnapte studenten. “Later gingen ze van deur naar deur en lieten ze alleen de moslims gaan.”

Sommige studenten zeggen onthoofde lijken te hebben gezien. Hoewel Garissa in het moslimgedeelte van Kenia ligt, studeren er jongeren uit het hele land.

Het Garissa University College, in het oosten van Kenia.

avondklok in regio garissa

Garissa University College telt 815 studenten van wie er zeker vijfhonderd in veiligheid zouden zijn. Volgens de website van de universiteit werken er ongeveer 75 mensen op de campus. Er kan onder andere een opleiding in educatie, sociale wetenschappen en informatiewetenschappen gevolgd worden.

De regering heeft een avondklok ingesteld voor Garissa en drie nabijgelegen provincies. Al-Shabaab heeft de aanslag reeds opgeëist. Het dodental overstijgt dat van de aanslag op Westgate Mall in Nairobi in september 2013. Bij die terreuractie door Al-Shabaab kwamen 67 mensen om.

De Nationale Veiligheidsraad reageert op Twitter:

Twitter avatar NSCPress WH National Security The U.S. condemns in the strongest terms today’s terrorist attack against the innocent men & women of Garissa University College in Kenya.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ze lieten alleen de moslims gaan (€)