‘Kamer wil af van boete voor OV-abonnees’

Foto ANP / Ed Oudenaarden

Treinreizigers die zijn vergeten in te checken met hun OV-chipkaart, maar wel een abonnement hebben, zouden geen boete meer mogen krijgen. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat trouwe klanten niet als zwartrijder moeten worden behandeld, schrijft het AD.

Op dit moment kunnen reizigers met een abonnement die vergeten zijn in te checken, in de trein alsnog een boete krijgen. Tweede Kamerleden Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA) vinden dat onrechtvaardig en “niet uit te leggen”, zegt De Boer in de krant:

“Je hebt al betaald! De trouwe klant zou koning moeten zijn, maar trekt nu aan het kortste eind. Als je de reiziger het OV uit wil jagen, is dit echt de manier.”

De boete moet alleen gelden voor zwartrijders zo betogen de Kamerleden, die vandaag vragen hierover stellen aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Reizigersorganisatie Rover en de Consumentenbond, die de zaak juridisch lieten onderzoeken, hadden de staatssecretaris al opgeroepen een einde te maken aan deze boetes voor abonnementhouders. Het zou gaan om het OV-jaarabonnement, NS-abonnement ALtijd vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij, de Studentenkaart en het Netabonnement.

Volgens de organisaties is een zogeheten afgekocht reisrecht altijd toereikend voor de te maken reis en voldoet dit daarmee aan de wettelijke eisen voor een geldig vervoerbewijs. De NS laat weten aan de krant dat reizigers met een jaarabonnement in ieder geval in de praktijk nooit een boete zullen krijgen.

    • Anouk Eigenraam