Journalist Fréderike Geerdink moet voor de Turkse rechter verschijnen

De journaliste Fréderike Geerdink.
De journaliste Fréderike Geerdink. Foto ANP / Natascha Ditzel

De journalist Fréderike Geerdink, correspondent in Turkije, moet op 8 april voor de Turkse rechtbank verschijnen. Ze wordt vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de Koerdische Arbeiderspartij, die verboden is in Turkije, schrijft mediavakblad Villamedia.

Geerdink werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. Na korte tijd kwam ze weer vrij. Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir (maps) en specialiseert zich in de Koerdische kwestie.

vakbonden ‘zeer bezorgd’

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) is de aanklacht in strijd met het internationaal recht en met internationale verdragen. De vakbonden in een verklaring:

“Wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen die deze maatregelen hebben op het functioneren van de pers in Turkije, vooral op de wijze waarop journalisten hun werk kunnen doen. De aanklacht tegen Geerdink is een schending van de vrijheid van de pers, als bedoeld in artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

De persvrijheidsindex van Reporters Without Borders. Turkije staat op plek #149.

‘autoriteiten steeds brutaler’

De vakbonden sturen een waarnemer naar de rechtszaak. NVJ-secretaris Thomas Bruning:

“De internationale journalistiek, verschillende gemeenschappen in Europa, iedereen vindt: dat waar Fréderike voor wordt aangeklaagd is zeer alarmerend en daar moeten we bij zijn. Fréderike is gewoon een onafhankelijke journalist die haar werk doet.”

Tot nu werden buitenlandse journalisten redelijk ongemoeid gelaten, zei Bruning eerder over de zaak.

“Ze moesten zich meestal meer zorgen maken over degenen die ze spraken, dan om zichzelf. Maar nu lijken buitenlandse journalisten het volgende slachtoffer te zijn, met het oppakken en doorzoeken van woningen als nieuwe stappen. Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid.”

Lees ook uit NRC Handelsblad: Gepakt door de Turkse politie, ‘maar ik deed niets illegaals’ (€)