‘Houthi’s veroveren presidentieel paleis Jemen’

Een Jemenitische man vlucht voor het geweld in Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

In de Jemenitische stad Aden is het presidentiële paleis veroverd door de Houthi-rebellen. Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen binnen de Jemenitische veiligheidsdiensten.

Een Arabische alliantie onder leiding van Saoedi-Arabië voert al een week lang luchtaanvallen uit op de shi’itische Houthi-rebellen in buurland Jemen.

Aden is de tweede stad van het land en vormde de directe aanleiding voor de interventie van de Saoediërs en hun coalitie. President Hadi vluchtte er onlangs heen, maar de Houthi’s kwamen achter hem aan, en rukken nu met tanks op om de rest van de havenstad in te nemen. Er wordt zwaar gevochten.

De opkomst van de Houthi-rebellen en Al-Qaedastrijders vindt plaats in het machtsvacuüm dat de oude president Saleh naliet na zijn gedwongen vertrek in 2011. Saleh slaagde er met 33 jaar verdeel-en-heerspolitiek in de rust te bewaren in het sektarisch verdeelde Jemen. Zijn opvolger Hadi lukt dat bepaald niet. Nadat de rebellen de hoofdstad innamen moest Hadi vluchten.

Voor de Houthi’s of Saoedi’s?

Onze correspondent Judith Spiegel sprak met Ali Alsaqqaf (53), hoogleraar statistiek aan de universiteit van Aden. In Aden ben je niet voor of tegen de Houthi’s of Saoedi-Arabië, zei hij gisteren in NRC Handelsblad, in Aden ben je tegen allebei. “De een noch de ander wil een onafhankelijk zuiden, dus we zijn tegen beide.” Alsaqqaf is een van de vele Zuid-Jemenieten die al jaren pleiten voor afscheiding van het zuiden.

Luchtoperatie

300315bui_jemen_ig152

Bestorming gevangenis

Eerder vandaag bestormden Al-Qaedastrijders een gevangenis in de stad Moukalla. Daarbij werden 300 gevangenen bevrijd, meldt persbureau AFP. De rebellen sloten eerst de toegangswegen naar de stad af, waarna ze de gevangenis bestormden.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN waarschuwt dat Jemen op de rand staat van “totale ineenstorting”. Volgens de VN zijn 116 burgers, onder wie 62 kinderen, gedood sinds de Saoedische interventie acht dagen geleden begon. Bij de strijd zijn veel huizen, ziekenhuizen, scholen en wegen verwoest, waardoor het toch al armste land van de Arabische wereld verder naar de afgrond wordt geduwd.

Lees ook in NRC (€):
- Overleven op koffie en qat in Jemen
- Leven in Jemen: niet eten, slapen op de gang
- Nee hoor, de Houthi’s zijn geen verlengstuk van Iran

    • Marije Willems