Houellebecq hoofdgast op Utrechts festival City2Cities

Foto EPA

De Franse auteur Michel Houellebecq treedt zaterdag 16 mei op tijdens City2Cities 2015. Dat heeft de organisatie van het festival zojuist naar buiten gebracht.

Met zijn vertaler Martin de Haan spreekt Houellebecq over zijn nieuwe boek Onderworpen (Soumission), waarin een moslim in 2022 president wordt van Frankrijk. Het boek veroorzaakte al voor verschijnen ophef, die alleen nog maar werd aangewakkerd door de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs.

Michel Houellebecq debuteerde begin jaren negentig als dichter, maar brak in 1998 door met de roman Elementaire deeltjes. Met dat boek en later nogmaals met Mogelijkheid van een eiland greep hij net naast de belangrijkste Franse literatuurprijs. In 2010 ontving hij de Prix Goncourt wel, voor De kaart en het gebied.

In 2011 ‘verdween’ Houellebecq vlak voor een promotietournee door Nederland en België. Bijna een week later dook hij weer op, met als excuus dat hij de tour vergeten was. Nooit werd helemaal duidelijk wat de werkelijke reden was om niets van zich te laten horen. Begin dit jaar ging de film The kidnapping of Michel Houellebecq in première. In deze komische nep-documentaire wordt uit de doeken gedaan waarom hij destijds zo onverwacht verdween.

Andere gasten van City2Cities zijn de Nieuw-Zeelandse schrijfster Eleanor Catton (die in 2013 de Booker Prize won) en Michel Faber, de Britse auteur die bekend werd met Lelieblank, scharlaken rood en onlangs terugkwam met Het boek van wonderlijke nieuwe dingen.

    • een onzer redacteuren