‘Griekenland levert lijst in met hervormingen bij Brussel’

Pensioengerechtigden demonstreren in Athene voor een hogere pensioenuitkering. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Griekenland heeft een lijst met nieuwe economische hervormingen ingeleverd bij de eurozone. De maatregelen moeten leiden tot een bezuiniging van 6 miljard euro. Daarmee zou de ruim 7 miljard euro van de resterende steun kunnen vrijkomen uit Brussel.

In het 26 pagina’s tellende document, in bezit van de Financial Times, staat dat Griekenland vooral fraude en belastingontduiking gaat aanpakken, en de belasting op luxegoederen wil verhogen.

Afgelopen februari kwamen Griekenland en de eurozone na wekenlange onderhandelingen overeen dat de noodsteun aan het land met vier maanden wordt verlengd, in ruil voor hervormingen. Aan het eind van die maand diende Griekenland al een voorlopige lijst in met maatregelen waarmee de eurozone toen akkoord ging. Maar de definitieve voorstellen bleef het land maar voor zich uitschuiven, de irritatie bij de EU-landen daarover groeide de laatste weken.

Tijd dringt voor Griekenland

De ministers van Financien van de eurolanden spraken gisteren nog telefonisch met elkaar, maar de lijst met voorstellen kwam pas daarna. Al is er flink over de inhoud van de maatregelen van tevoren gesproken. Het land heeft de inhoud van de voorstellen nog flink aangepast nadat de EU-landen afgelopen lieten blijken dat de lijst niet voldoende hervormingsmaatregelen zou behelzen.

Ook nu nog zouden de door Griekenland gepresenteerde hervormingen onvoldoende maatregelen bevatten om het Griekse pensioenstelsel en de arbeidsmarkt te hervormen. Het document bevat juist voorstellen om ruim een miljard euro te besteden aan een zogeheten dertiende maand voor pensioengerechtigden met een laag inkomen en het minimumloon te verhogen.

Verschillende EU-functionarissen zeggen tegen de krant dat de verwachting is dat er niet voor 24 april goedkeuring zal komen vanuit de eurozone. Er is dan ook twijfel of het land 450 miljoen euro kan ophoesten die het 9 april moet terugbetalen aan het IMF. Premier Tsipras liet vorige week weten dat Griekenland nog maar tot de tweede week van april geld in kas heeft. Daarna dreigt het land failliet te gaan als het geen steunpakket krijgt.

Lees ook bij NRCQ Waar hebben die Grieken al die steun eigenlijk aan uitgegeven?

    • Anouk Eigenraam