Gevechten in Jemen: 519 doden en bijna 1.700 gewonden in twee weken

Troepen loyaal aan de Jemenitische president Hadi strijden tegen Houthi's in havenstad Aden, Jemen.
Troepen loyaal aan de Jemenitische president Hadi strijden tegen Houthi's in havenstad Aden, Jemen. Foto EPA

Bij de gevechten in Jemen zijn in de afgelopen twee weken 519 mensen gedood en bijna 1.700 mensen gewond geraakt. Dat zei Valerie Amos, chef humanitaire zaken van de Verenigde Naties, meldt persdienst AFP. Amos is “zeer bezorgd” over de veiligheid van burgers die tijdens de gevechten gevangen zijn genomen.

In Jemen vecht de door Saoedi-Arabië geleide coalitie al een week tegen de shi’itische Houthi-rebellen. De coalitie bestaat naast Saoedi-Arabië uit tien landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar, Koeweit, Bahrein, Jordanië, Marokko, Soedan, Pakistan en Egypte. De operatie is bedoeld om de “legitieme regering te beschermen en verdedigen”. Eerder vandaag is in de Jemenitische stad Aden het presidentiële paleis veroverd door de Houthi-rebellen.

nog geen eind aan militaire interventie

Saoedi-Arabië voert bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sana’a. De Saoedische koning heeft verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten ze op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij vorige maand Sanaa moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië.

    • Sterre van der Hee