Gedeputeerde Limburg gebruikte patiëntenbestand tijdens campagne

Peter van Dijk (links) hier op archiefbeeld uit 2012 tijdens een extra vergadering van de Limburgse provinciale staten. over de omstreden VVD'er Jos van Rey.
Peter van Dijk (links) hier op archiefbeeld uit 2012 tijdens een extra vergadering van de Limburgse provinciale staten. over de omstreden VVD'er Jos van Rey. ANP / Marcel van Hoorn

Mag een huisarts zijn patiënten in een brief oproepen op hem te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Artsenfederatie KNMG vindt dat Limburgs PvdA-gedeputeerde en huisarts Peter van Dijk uit Brunssum zijn functies als medicus en politicus heeft “vermengd” en noemt dat “zeer onwenselijk”. Het College Bescherming Persoonsgegevens kritiseert het gebruik van patiëntenadressenbestand.

“Het lijkt me goed om u als patiënt van mijn praktijk over het volgende te informeren”, zo staat in de aanhef van een brief die alle patiënten van huisartsenpraktijk Emma in Brunssum vorige maand kregen. Waarna volgt:

“‘Kies Peter van Dijk… voor een gezond en vitaal Limburg!’ Met dit motto doe ik ook ditmaal mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van Limburg, op woensdag 18 maart a.s. Daarbij bezet ik plaats 2 op lijst 4, van de Partij van de Arbeid.”

Van Dijk: een informerende brief

Van Dijk, sinds 2012 gedeputeerde Welzijn, Zorg en Media, werd op 18 maart in de Provinciale Staten gekozen. Hij keert na de formatie waarschijnlijk niet terug als gedeputeerde. Als de PvdA meedoet, zal het met één in plaats van twee gedeputeerden zijn.

Van Dijk, die naast zijn baan als gedeputeerde één dag per week huisarts is, spreekt van een “informerende brief zodat mensen weten waarmee ik bezig ben”. De PvdA’er zit twaalf jaar in de provinciale politiek. Ook bij de verkiezingen van 2003, 2007 en 2011 stuurde hij een brief naar zijn patiënten, zegt hij.

‘Zeer onwenselijk’

KNMG-directeur Wendela Hingst kritiseert in een reactie de handelwijze van de huisarts.

“Deze arts gaat met zijn patiënten een andere dan een professionele relatie aan. Wij vinden juist het professionele, medische karakter van de omgang met de patiënt erg belangrijk. Het is zeer onwenselijk deze te vermengen. Dat kan verwarrend werken en als sociale druk worden ervaren.”

Volgens Merel Eilander, woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens, heeft een huisarts “geen adressen van zijn patiënten om ze brieven met een politieke lading te sturen”.