Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Frankrijk stelt aanmoedigen tot anorexia strafbaar

Screenshot van een Nederlandse pro-ana-website, waarop jonge meisjes elkaar tips geven om snel af te vallen.
Screenshot van een Nederlandse pro-ana-website, waarop jonge meisjes elkaar tips geven om snel af te vallen. Foto ANP/Koen Suyk

Het Franse parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat het aanmoedigen tot anorexia strafbaar maakt. Wie aanspoort tot extreem vermageren loopt het risico een jaar celstraf en een boete van maximaal 10.000 euro te krijgen. Dat schrijft persbureau AFP. De nieuwe wet is vooral gericht tegen zogenaamde ‘pro-ana’ websites.

‘Pro-ana’ staat voor pro anorexia nervosa. Op dergelijke websites bespreken mensen met de eetstoornis, vooral meisjes, wat hen bezighoudt. Zo worden trucs om nog meer af te vallen gedeeld, en worden jonge meisjes aangespoord om vermageringsmiddelen te kopen. Dankzij de wet kan de Franse justitie nu deze websites aansporen dergelijke aanmoedigingen te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan volgt vervolging.

Verbod op superdunne modellen van de baan

De aangenomen wet is een aanpassing van een eerder initiatief van het parlementslid Olivier Veran, arts van beroep, om modellenbureaus te verbieden die werken met superdunne modellen. Het Franse ministerie van volksgezondheid stond achter die plannen, en wilde reclames met anorectische modellen strafbaar maken. Dat plan echter door een controlerende commissie afgewezen omdat het in de praktijk moeilijk te handhaven is. Het zou discriminatie in de hand werken.

Het wetsvoorstel werd daarop omgeschreven tot de huidige vorm. In Frankrijk zijn er naar schatting 30.000 tot 40.000 mensen die kampen met de eetstoornis anorexia. 90 procent van de patiënten is vrouw. In Nederland worden pro-ana websites veelal vergezeld met een waarschuwing.