Scout Piet de Visser wil 100 worden

Eens zaten er ballen en voetbalshirts in de koffers die hij meenam naar verre oorden. Tegenwoordig zitten die vol medicijnen en astronautenvoedsel. Maar 80 jaar of niet, Piet de Visser reist nog altijd naar landen als Ghana, Brazilië en Ecuador om voetbaltalent te scouten. „Ik wil de eerste scout van 100 worden”, zei de ontdekker van de Brazilianen Romário en Ronaldo gisteren bij de presentatie van zijn biografie.

Het omslag van het door Willem Vissers (de Volkskrant) geschreven boek zegt al veel over zijn status: De Visser op de foto met Barcelona-ster Neymar. Met Ruud van Nistelrooij. Johan Cruijff. En zijn „boss” Roman Abramovitsj, de eigenaar van het Engelse Chelsea waar de voormalige trainer van onder meer NAC, AZ en Roda nog altijd officieel in dienst is als scout. Voor Chelsea ontdekte de Oisterwijker onder anderen keeper Petr Cech en verdediger David Luiz.

De trainer van Chelsea, José Mourinho, schreef het voorwoord. „Met mijn drang om alles te weten van voetballers uit alle vier de windstreken van de wereld, is het heel veel waard om iemand te hebben als Piet, met wie ik informatie kan uitwisselen. Zijn passie voor het spel is verbazingwekkend.”

Mourinho was er gisteren niet bij. Wel vele voetbalcoryfeeën en alle dokters van De Visser, die hij een voor een aansprak met „meneer de professor” toen hij ze een boek overhandigde. Dankzij hen overleefde hij meerdere vormen van kanker. Ook onderging hij meerdere hartoperaties.

Voorstellen voor een boek had De Visser altijd afgewezen. Zijn vrouw Janet vond dat te veel eer: ze hoorde hem vaak genoeg in de media. Maar na haar overlijden in 2013 ging hij alsnog in zee met auteur Willem Vissers, die schrijft dat De Visser zijn vele ziektes ook kon overwinnen door de morele steun van het voetbal.

Daarom ook de titel: Voetbal als medicijn.