Vijftien doden en 65 gewonden bij gijzeling universiteit Kenia

Militairen van het Keniaanse leger nemen posities in rondom de campus van Garissa University College.
Militairen van het Keniaanse leger nemen posities in rondom de campus van Garissa University College. Foto Reuters

Gewapende leden van de terreurbeweging Al-Shabaab zijn vanochtend Garissa University College in het oosten van Kenia binnengevallen en hebben meerdere studenten gegijzeld. De terroristen zijn omsingeld door Keniaanse veiligheidstroepen. Tot nu toe zijn er minstens vijftien doden zijn gevallen.

Volgens het Keniaanse rampencentrum (NDOC) zijn er 65 gewonden, waaronder vier ernstig. De meerderheid zou schotwonden hebben opgelopen. Verder zijn veel studenten nog vermist. Het NDOC zegt dat er pas 280 van de 815 studenten terecht zijn.

Twitter avatar NDOCKenya Disaster Operations 65 injured have been received by the Garissa Level 5 Hospital from the #GarissaAttack. Tracing of next of kin being done by @KenyaRedCross

De politie heeft in een statement laten weten dat er vermoedelijk vijf gewapende daders de hoofdingang van de universiteit bestormden en daarbij op de bewakers schoten. Twee bewakers kwamen om. Daarna ontstond een vuurgevecht met agenten die de woningen van studenten bewaakten. De daders zouden door politie en militairen van het Keniaanse leger zijn omsingeld in een van de woningen. Een onbekend aantal mensen wordt gegijzeld. Terreurorganisatie Al-Shabaab, dat de aanslag heeft opgeëist, zegt dat het moslims heeft laten gaan en enkel christenen vasthoudt. Eén gijzelnemer is gearresteerd toen hij probeerde te vluchten.

Twitter avatar InteriorKE InteriorCNG Ministry CS #MajNkaissery: #GarissaAttack update: one suspected terrorist arrested as he tried to flee scene. http://t.co/mmyxukjEYd

Dichtbij grens met Somalië

Volgens een woordvoerder van Al-Shabaab is “Kenia in oorlog met Somalië”. Garissa, in het oosten van Kenia, ligt niet ver van de grens met Somalië, het thuisland van de terroristen. In 2013 pleegden leden van de terreurgroep een aanslag op een winkelcentrum in Kenia, waarbij 67 mensen om het leven kwamen. Vorige week vielen terroristen een hotel in de Somalische stad Mogadishu binnen. Daarbij vielen zeventien doden.

Volgens de website van de universiteit werken er ongeveer 75 mensen op de campus en staan er ongeveer 815 studenten ingeschreven. Er kan onder andere een opleiding in educatie, sociale wetenschappen en informatiewetenschappen gevolgd worden.

    • Sam de Voogt