Beroemd door haar eerste huwelijk

Cynthia Lennon (1939-2015)

Ze was de eerste Beatle-vrouw, maar bleef lang onzichtbaar.

Cynthia Lennon in 2009 Getty Images

Cynthia Lennon is vier keer getrouwd geweest, maar het was haar eerste huwelijk dat haar wereldberoemd maakte – als de vrouw van John Lennon, die haar na een paar jaar inruilde voor de buitenissige Yoko Ono. Ze hadden elkaar ontmoet aan de kunstacademie van Liverpool en trouwden in 1962 toen zij zwanger was. Maar omdat de Beatles destijds op het punt van hun doorbraak stonden, droeg manager Brian Epstein haar op zo onzichtbaar mogelijk te blijven. De fans mochten niet weten dat John al getrouwd was; hij moest, net als de andere Beatles, een begerenswaardig vrijgezel blijven.

Gisteren is Cynthia Powell, zoals haar meisjesnaam luidde, na een kort ziekbed aan kanker overleden in haar huis op Majorca. Ze woonde daar met haar vierde man, die twee jaar geleden overleed. Ze was 75 jaar.

Haar rol in de popgeschiedenis, als vrouw van John Lennon en moeder van hun zingende zoon Julian, was vooral prijzenswaardig omdat ze altijd loyaal is gebleven aan de man die haar opzij zette en niet het lef had haar dat zelf te zeggen. Hij droeg een assistent op haar te bellen om de echtscheiding aan te zeggen. En daarna liet Yoko Ono haar weten dat hij voorlopig geen tijd had voor contact met de kleine Julian. Dat gebeurde ten tijde van Lennons hymnische hit Imagine, toen hij het imago van een vredesapostel had. „Ik weet dat Johns gedrag in die tijd voor veel mensen moedig, eerlijk en innovatief was”, schreef ze in 2006 in haar boek John, „maar als moeder van zijn kleine, in de war geraakte zoontje kostte het me moeite dat ook zo te zien”.

Veel kritischer is ze over haar fameuze man nooit geweest. Naar buiten toe sprak ze nimmer haatdragend of kwaadaardig over hem. Ondanks de lompheid waarmee hij haar menigmaal behandelde, was ze toch van die man blijven houden.

Evenmin maakte ze commercieel misbruik van zijn reputatie. Pas in de jaren negentig trachtte ze haar band met Lennon te gelde te maken, door onder die naam een parfummerk te lanceren en een restaurant in Londen te openen. Geen van beide werd een groot succes. Haar boek John wel – dat was een ontroerend relaas over een leven in de schaduw van de wereldroem.

    • Henk van Gelder