Belgische oud-minister Steve Stevaert dood gevonden in Albertkanaal

Steve Stevaert (links) met de Belgische politicus Elio Di Rupo (midden) en rechts de Franse president François Hollande. Foto: EPA / Benoit Doppagne

Het lichaam van de Belgische minister van Staat Steve Stevaert is na een korte zoektocht gevonden in het Hasseltse Albertkanaal. Dat hebben hulpdiensten bevestigd aan VTM Nieuws.

Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS [BREAKING] Het lichaam van Steve Stevaert is teruggevonden in het Albertkanaal. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS.

De fiets en jas van Steve Stevaert werden eerder vandaag gevonden naast het kanaal. Van Stevaert zelf ontbrak elk spoor. Na onderzoek vond een sonarboot van de politie vanmiddag een lichaam in het kanaal, dat uiteindelijk van de Belgische minister van Staat bleek te zijn. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens de Vlaamse krant Het Belang van Limburg is er een afscheidsbrief gevonden.

Verdacht van verkrachting

Vanochtend werd bekend dat Stevaert wordt vervolgd wegens een vermeende verkrachting. Deze verkrachting zou hebben plaatsgevonden in september 2010.

Volgens persbureau Belga ontmoette Stevaert het mogelijke slachtoffer toen ze te gast waren in een tv-programma van Goedele Liekens. Na afloop zouden ze aan elkaar zijn voorgesteld en in de loop van de avond zou Stevaert de vrouw hebben verkracht. Ze diende een aanklacht in in 2013.

Eerder in opspraak wegens affaire

Stevaert was ooit het boegbeeld van de Vlaamse sociaal-democraten. Als partijleider van de SP.A boekte hij in 2003 een historische verkiezingsoverwinning. Hij begon zijn carrière als kroegbaas, waarna hij het tot burgemeester van Hasselt schopte. Tot 2003 was hij vicepremier in twee kabinetten in Vlaanderen. Van 2005 tot 2009 was hij gouverneur van Belgisch-Limburg.

In 2011 raakte Stevaert in opspraak toen hij gechanteerd bleek te zijn door een vrouw met wie hij een affaire had. Zij filmde heimelijk haar seksuele escapades met hem. Uiteindelijk diende Stevaert een aanklacht tegen haar in. Het kwam niet tot een vervolging. Stevaert is 60 jaar geworden.

    • Sjoerd Klumpenaar