Al-Qaeda bevrijdt 300 gevangenen in Jemen - zware gevechten in Aden

Al-Qaedastrijders hebben in Jemen een gevangenis bestormd en daarbij 300 gevangenen bevrijd, meldt persbureau AFP. De gevangenis staat in de stad Moukalla, op zo’n 500 kilometer van Aden – de tweede stad van het land. De rebellen sloten eerst de toegangswegen naar de stad af, waarna ze de gevangenis bestormden.

Gewapende Huthi-rebellen protesteren in de Jemenitische hoofdstad Sana'a tegen de Saoedische luchtaanvallen.
Gewapende Huthi-rebellen protesteren in de Jemenitische hoofdstad Sana'a tegen de Saoedische luchtaanvallen. EPA / Yahya Arhab

Al-Qaedastrijders hebben in Jemen een gevangenis bestormd en daarbij 300 gevangenen bevrijd, meldt persbureau AFP. De gevangenis staat in de stad Moukalla, op zo’n 500 kilometer van Aden - de tweede stad van het land. De rebellen sloten eerst de toegangswegen naar de stad af, waarna ze de gevangenis bestormden.

Onder de vrijgelaten gevangenen zou een Al-Qaedakopstuk zijn. Het gaat om Khaled Batarfi, die sinds vier jaar gevangen zat in Moukalla. Wie er nog meer zijn vrijgelaten is nog niet duidelijk; gevreesd wordt dat er meer bekende jihadisten tussen zitten.

De bestorming is een nieuw hoofdstuk in de toenemende onrust in Jemen, waar shi’itische Houthi-rebellen strijden tegen regeringstroepen van president Hadi.

Zware gevechten in Aden

Uit Aden komen ook berichten van zware gevechten; vandaag zouden daarbij ten minste 19 doden zijn gevallen. Ondanks de achtste dag van Saoedische luchtsteun verliezen de regeringstroepen er terrein. Met tanks en grondtroepen rukken de rebellen volgens media ter plekke op naar het centrum van de stad.

De sunnitische landen op het Arabisch Schiereiland vrezen dat Iran achter de opmars van de Houthi-rebellen zit. Judith Spiegel schreef daar afgelopen maandag het volgende over in nrc.next:

Bewezen is het nooit, maar aanwijzingen zijn er wel. Na de machtsovername van de Houthi’s, afgelopen zomer, kwamen dagelijkse lijnvluchten tussen Teheran en Sana’a op gang. Veel mensen vroegen zich af wat er precies vervoerd werd. Toeristen zouden het vast niet zijn, was de nonchalante reactie in Jemen. Ook zegde Iran onlangs een jaar gratis olie aan Jemen toe. En de reactie van Iran op de Saoedische luchtaanvallen was fel: „Wij zullen er alles aan doen om de crisis in Jemen onder controle te krijgen.”

De shi’itische rebellen namen vorig jaar razendsnel grote delen van Jemen in. Het presidentieel paleis in de hoofdstad Sana’a werd in januari relatief eenvoudig veroverd, waarop de rest van de hoofdstad volgde.

De opkomst van de Houthi-rebellen en Al-Qaedastrijders vindt plaats in het machtsvacuüm dat de oude president Saleh naliet na zijn gedwongen vertrek in 2011. Saleh slaagde er met 33 jaar verdeel-en-heerspolitiek in de rust te bewaren in het sektarisch verdeelde Jemen. Zijn opvolger Hadi lukt dat bepaald niet. Nadat de rebellen de hoofdstad innamen moest Hadi vluchten naar Aden.