Kamer krijgt geen uitleg van Zalm

Gerrit Zalm hoeft van coalitiepartijen VVD en PvdA geen tekst en uitleg te geven over de salarisaffaire rond ABN Amro, de bank waar hij topman is. Hoewel Zalm aanvankelijk op de kandidatenlijst stond om te worden uitgenodigd voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen in de financiële sector, werd hij daar gisteren af gehaald. Ook de bestuursvoorzitters van Aegon en ING, Alexander Wynaendts en Ralph Hamers, hoeven niet voor de vaste Kamercommissie van Financiën te verschijnen. De initiatiefnemers van de hoorzitting – CDA, GroenLinks en SP – hadden om hun aanwezigheid gevraagd. Maar volgens de coalitie, gesteund door D66, zijn bestuursleden van grote ondernemingen niet verantwoordelijk voor de hoogte van hun beloning. Dat wordt immers bepaald door de raad van commissarissen. Om die reden worden enkel leden van raden van commissarissen van de grote financiële instellingen uitgenodigd. Van ABN Amro zal dat president-commissaris Rik van Slingelandt zijn. Ook wordt aan enkele beloningsexperts gevraagd dinsdag naar de Kamer te komen. De hoorzitting is aan de vooravond van een debat met minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA). De minister gaat dan met de Tweede Kamer in debat over de salarisrel bij ABN Amro. Pas na het debat zal Dijsselbloem een oordeel willen vellen over de beursgang van ABN Amro. Het besluit daartoe stelde hij afgelopen vrijdag uit, omdat er in de Tweede Kamer ophef was ontstaan over de verhoging van het vaste salaris van zes leden van de raad van bestuur met 100.000 euro. Onder politieke druk hebben deze zes bestuurders hun verhoging teruggedraaid.

    • NRC