Aanval op campus in Keniaanse stad Garissa, studenten gegijzeld

Oost-Kenia

Gewapende strijders hebben vanochtend vroeg de campus van de universiteit in de stad Garissa, in het oosten van Kenia, aangevallen. Daarbij zijn zeker veertien mensen gedood, onder wie twee bewakers. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. Volgens een politiewoordvoerder is een onbekend aantal studenten in gijzeling genomen en zijn leger en politie nog bezig de situatie onder controle te krijgen.

Mogelijk zit de Somalische terreurgroep Al-Shabaab achter de aanval. Garissa, op ongeveer 150 kilometer van de grens met Somalië, was onder andere in 2012 ook het toneel van aanslagen. Er vielen daar zeker zeventien doden toen aanvallers het vuur openden in een katholieke kerk.

Ook elders in Kenia hebben milities van Al-Shabaab de afgelopen jaren aanvallen uitgevoerd, als vergelding voor de Keniaanse militaire operaties in Somalië om de terreurgroep daar te bestrijden. Het spectaculairst was in september 2013 de aanval op een winkelcentrum in de hoofdstad Nairobi, waarbij meer dan zestig burgers om het leven kwamen. Ook in de kuststreek bij Mombasa zijn geregeld aanslagen uitgevoerd.

Ooggetuigen in Garissa zeiden vanochtend dat ze omstreeks half zes werden opgeschrikt door een explosie en hevig geweervuur toen de aanvallers het universiteitscomplex bestormden. Twee bewakers werden gedood, waarna de aanvallers erin slaagden het terrein op te komen en slaapverblijven van de studenten binnen te dringen. Daar schoten ze in het wilde weg om zich heen. Tientallen studenten werden geraakt, ambulances vervoerden de gewonden naar ziekenhuizen. In een ziekenhuis zou al een tiental lijken zijn binnengebracht. (NRC)