Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

16 en 12 jaar cel voor Antonio van der P. en Enise B.

Antonio van der P. en Enise B. in de rechtbank vorige maand. vandaag waren ze bij de uitspraak niet aanwezig.
Antonio van der P. en Enise B. in de rechtbank vorige maand. vandaag waren ze bij de uitspraak niet aanwezig.

De rechtbank in Assen heeft de eis van het OM tegen Antonio Marcos van der P. (26) en Enise Merve B. (20) vrijwel overgenomen. De twee kregen zestien en twaalf jaar cel opgelegd nadat ze vorig jaar februari rovend en mishandelend door Nederland trokken totdat een politieteam hen in Duitsland arresteerde.

Met de uitspraak komt de rechter vrijwel geheel aan het OM tegemoet. Justitie eiste begin vorige maand zestien jaar voor Van der P. en veertien jaar voor de jonge vrouw. De aanklager stelde dat tbs geen optie was bij gebrek aan aanknopingspunten voor stoornissen. De twee moeten de slachtoffers ongeveer 100.000 euro schadevergoeding betalen.

Duo niet aanwezig bij uitspraak

Het OM kenschetste de verdachten als “koelbloedig en gewetenloos. Ze hebben hun slachtoffers vernederd.” Het uitblijven van een spijtbetuiging acht officier van justitie Henriëtte Louwes “betreurenswaardig”.

Van der P. en B. stonden terecht voor onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. De rechter achtte de delicten vanmiddag bewezen.

“Ze hebben in kort tijdsbestek een groot aantal zeer ernstige en zeer gewelddadige misdrijven gepleegd.”

Het duo heeft “een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers”, stellen de rechters. Veel van hen zijn nog steeds onder behandeling.

‘Handelingen zijn inwisselbaar’

De straf voor B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij “bewust en nauw” samenwerkte met haar vriend Van der P., meldt het ANP. Enise B. wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel. Die werd door Van der P., om haar te dwingen haar pincode af te geven, met een mes in de lies gestoken.

B. sloeg de vrouw om dezelfde reden met een pan hard op het hoofd, stelt de rechtbank. “Dat B. niet heeft gestoken is niet van belang, de handelingen zijn inwisselbaar.”

De advocaten Yasemin Karga en Peter Plasman, van wie alleen laatstgenoemde vandaag bij de uitspraak was, pleitten eerder op verschillende punten voor vrijspraak ofwel omdat bewijs ontbrak ofwel omdat ze de beschrijving van het feit te zwaar vonden.

Plasman: straf B. is veel te hoog

Plasman vindt de straf voor Enise B. veel te hoog. “Ik had echt een lagere straf verwacht”, zei Plasman na het vonnis van de rechtbank in Assen. De raadsman vindt dat de rechters er onvoldoende rekening mee hebben gehouden dat B. nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest.

Ook is zij in tegenstelling tot haar vriend Antonio van der P. “op enkele cruciale” punten vrijgesproken, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd. Plasman kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat.

De route die Van der P. en B. vorig jaar februari aflegden door Nederland:
Bonnie_Clyde-568x676

Lees ook De Nederlandse Bonnie en Clyde of gewoon Marcos en Merve?