Wethouder dreigt directeur Wereldmuseum met rechtszaak

Kwetsbare objecten zouden „onvoldoende beschermd” zijn.

De gemeente Rotterdam heeft de directeur van het Wereldmuseum, Stanley Bremer, gewaarschuwd dat hij mogelijk persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld als objecten uit de collectie schade oplopen. Wethouder Adriaan Visser (Cultuur, D66) meldde gisteren in een brief aan de gemeenteraad dat hij geconstateerd heeft dat de collectie „onvoldoende beschermd” is. De afgelopen week nam hij contact op met de directeur. Hij heeft „geëist” dat Bremer uiterlijk vandaag maatregelen treft.

Bremer zal vandaag de brief van de wethouder beantwoorden. Pas daarna wil hij eventueel reageren.

De directeur lag eerder al onder vuur wegens zijn plan om een deel van de collectie te verkopen. De gemeente heeft dat tegengehouden. Maar ook achter de schermen zou de situatie bij het museum niet in orde zijn. De gemeente stelde daarop twee onderzoeken in, die deze maand klaar zijn.

Visser schrijft dat hij de uitkomsten niet wil afwachten. Bij een bezoek aan het depot constateerde hij met eigen ogen dat de situatie niet op orde was. Ook van de onderzoekers en anderen kreeg hij „signalen” dat sommige museumstukken niet naar behoren tentoongesteld en beheerd worden. Een woordvoerder van Visser licht desgevraagd toe dat onder meer batikkleden in het depot op hun zij stonden terwijl ze liggend in een kast bewaard zouden moeten worden. Ook was het depot niet goed schoon.

Volgens gemeenteraadslid Jos Verveen (D66) belooft de brief niet veel goeds voor Bremer. „Ik kan deze brief niet anders lezen dan dat de wethouder zijn vertrouwen in de museumdirecteur heeft opgezegd. Als zo’n belangrijke stakeholder zo’n signaal afgeeft, lijkt het mij sterk dat de positie van de directeur houdbaar blijft.”

De wethouder kan Bremer formeel niet ontslaan. Dat kan alleen de raad van toezicht, maar die moet opnieuw worden geïnstalleerd.

    • Claudia Kammer
    • Laura Klompenhouwer