We vinden elkaar nog steeds in onze biersmaak

Iedere carrière kent wel een leermeester. Voor bierbouwer Peter Harms (33) is dat brouwer Ruud van de Gevel (48).

illustratie Daphne Prochowski

‘Het begon allemaal gewoon thuis in de keuken. Als hobbyprojectje brouwde ik bier in potten en pannen, samen met vriend Aart. Op een gegeven moment liep het een beetje uit de hand en brouwden we wel 50 liter per keer. Steeds meer mensen wilden ons bier drinken, maar om het te kunnen verkopen moesten we op zoek naar een brouwerij met een grote ketel. Zo kwamen we terecht bij de Sallandse Landbier Brouwerij van Ruud van de Gevel. De meeste brouwerijen laten je niet zelf brouwen, maar bij Ruud kon dat wel. Het is eigenlijk de enige manier om het bierbrouwen goed te leren want in Nederland bestaat er geen bierbrouwschool.

„De eerste dag bleek meteen al het verschil tussen de pan in onze keuken en de immense pan in de brouwerij. Ik gooide argeloos mijn hopbloemen in het mengsel, maar dat kan helemaal niet: de bloemen bleven haken in het systeem en de pomp liep vast. Ruud was er niet blij mee, maar toen ik vervolgens met mijn handen in de prut stond om het op te lossen kon hij er wel om lachen. Ik leerde mij meteen hoe je een platenkoeler uit elkaar haalt en dat ik de bloemen in het vervolg dus eerst moet vermalen.

„Het brouwproces duurt zo’n acht uur en je moet er constant bijblijven om steeds de volgende stap voor te bereiden. We keken vooral veel af en deden na, maar als we tussendoor toch even tijd hadden om te praten, leerde Ruud ons ook over de techniek. Hoe hou je je bier bijvoorbeeld van gelijke kwaliteit terwijl je ingrediënten van jaar tot jaar en van leverancier tot leverancier verschillen? In de brouwerij doe je eigenlijk telkens een grote laboratoriumproef, maar dan niet op een petrischaaltje maar met een pan van 1.000 liter.

„Inmiddels hebben we onze eigen brouwerij, maar Ruud en ik vinden elkaar nog steeds in onze biersmaak. Wij houden bijvoorbeeld het meest van Duits en Engels bier. Nederlands en Belgisch bier is vaak zoeter met een hoog alcoholpercentage. Het gaat ons echt om de smaak en niet om de alcohol; dat je er wat losser van wordt is een mooie bijkomstigheid.”

    • Adinda Akkermans