Was interview wel of geen soloactie van commissaris Wakkie?

Interview met deze krant maakte zijn vertrek onvermijdelijk.

Nog geen vijf uur na zijn publieke verdediging van de omstreden salarisverhoging vertrok Peter Wakkie ineens als commissaris bij ABN Amro. In een interview met deze krant schaarde Wakkie zich gisteren vol achter het eerdere besluit van de raad van commissarissen om het salaris van de top van de bank met 100.000 euro per persoon te verhogen.

Die verdediging was verrassend: twee dagen eerder hadden de bestuurders die verhoging juist vrijwillig teruggedraaid. Dat deden ze nadat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdag had aangekondigd de beursgang van ABN Amro voorlopig uit te stellen wegens die verhoging.

Het vertrek van Wakkie kwam onverwacht. In het interview gisteren liet hij juist duidelijk blijken dat hij absoluut niet vindt dat de raad van commissarissen iets te verwijten valt. Dus waarom ging Wakkie weg? Volgens een persbericht van ABN Amro heeft Wakkie zich, als voorzitter van de commissie die de beloningen regelt, „verantwoordelijk” gevoeld voor de salarisverhoging „en de daarover ontstane ophef”. Zijn vertrek is vrijwillig, blijkt ook uit de summiere verklaring.

Opgestapt onder druk

In werkelijkheid is Wakkie niet vertrokken vanwege de ophef over de salarisverhoging, maar vanwege de ophef die hij zélf heeft veroorzaakt, met zijn voor de bank onhandige uitspraken in deze krant. De bestuurders hadden immers een dag eerder hun salarisverhoging teruggedraaid, om de rust en het vertrouwen rond ABN Amro terug te brengen – een politieke voorwaarde om de uitgestelde beursgang alsnog door te laten gaan.

De verdediging van de salarisverhoging door Wakkie verstoorde het signaal dat bestuurders wilden afgeven. Namelijk: wij hebben de kritiek begrepen en proberen het goed te maken.

Tot gisteren had de raad van commissarissen zich niet publiekelijk uitgesproken. Wakkie vond dat ook hun kant van het verhaal ten minste een keer verteld moest worden. Onder druk heeft Wakkie daarna gisteren zijn functie neergelegd.

Vrijdag heeft de raad van commissarissen de salarisverhoging intern nog wel collectief verdedigd – een week nadat de maatschappelijke verontwaardiging daarover was ontstaan. „We vinden het belangrijk dat gemaakte afspraken nagekomen worden”, schreef de raad toen in een bericht aan het personeel van ABN Amro. Twee dagen na dat bericht zag de raad van bestuur desondanks van de verhoging af.

Naar voren geschoven

De vraag is: opereerde Wakkie alleen, of was zijn optreden een gecoördineerd besluit van de raad van commissarissen? Het interview was „een keuze van de heer Wakkie”, zegt een woordvoerder van ABN Amro.

Maar feit is dat de andere commissarissen Wakkie zelf naar voren hebben geschoven als hun woordvoerder. Maandag, voorafgaand aan het interview, verwezen twee commissarissen deze krant door naar Peter Wakkie voor commentaar. Onbekend is of ze de inhoud hebben afgestemd.

Ook binnen ABN Amro was bekend dat Wakkie zich publiekelijk zou uitspreken over de salarisverhoging. Gisterochtend heeft hij de tekst van het interview kort voorafgaand aan publicatie aan de afdeling voorlichting van de bank doorgestuurd.

Wakkie wil zelf geen commentaar geven. Ook de overgebleven commissarissen willen niet praten of zijn niet bereikbaar. Ze verwijzen naar de afdeling voorlichting van de bank – hoewel de raad van commissarissen een onafhankelijk orgaan is dat voor zichzelf zou kunnen spreken.

    • Chris Hensen
    • Teri van der Heijden